Dragă partener de călătorie,
Îmi ești alături de aproape un an de zile, de când a început călătoria mea cu bilet doar dus în lume împreună cu Joy, cățelușa mea adoptată, astfel că mi s-a părut corect și natural să fii primul care află veștile. În mai puțin de 2 luni ne întoarcem acasă. Nu, călătoria noastră nu se încheie, ci doar va continua cu mai mult sens decât până acum. Cu sens nu doar pentru noi ci, sperăm, cu sens pentru cât mai mulți iubitori de animale. Dar permite-mi să încep cu începutul.
Pe 3 mai 2023 decolam spre o aventură pe care o imaginam într-o oarecare măsură, însă, de fapt, habar nu aveam ce nebunie urma să fie. Eu, cu 2 rucsacuri de 25 kg, o cușcă de transport de 10 kg și cățelul de alte 16 kg. Egalitate numerică pefectă, 51 la 51, atâta doar că toată greutatea era pe mine. Multă lume, poate chiar și tu, cel care citești aceste rânduri, m-a întrebat de ce am ales să fac asta, să las totul și să plec cu cățelul în lume. Drept să îți spun, nu aveam neapărat un motiv pentru care am decis să o fac. Mai degrabă nu aveam niciun motiv pentru care să nu o fac. Îmi doream să încerc, îmi doream să văd dacă e posibil, îmi doream să o dau în bară și să mă întorc acasă, mai degrabă decât să rămân pentru tot restul vieții cu gândul „cum ar fi fost dacă...?”.
De la decizie și până la faptă a fost un drum destul de scurt. Am renunțat la chirie, am aruncat numeroase lucruri și ce a rămas a ajuns în beciurile prietenilor mei. Mi-am luat cele 2 resurse de trai – laptopul, cu ajutorul căruia îmi câștig existența și cățelul – și am plecat. Fără alt plan decât prima țară (Brazilia) și fără economii (am plecat cu aproximativ 1.000 Euro toți banii).
De atunci și până acum am parcurs 9 țări pe 2 continente (cât citești acest articol ne pregătim pentru țara cu numărul 10), peste 50.000 km, am avut peste 20 de zboruri, sute de drumuri cu autobuze, microbuze, mașini, bărci, vapoare, tuktuk-uri, motociclete și remorci de camioane, am stat în peste 100 de cazări diferite și am cunoscut mii de oameni, de tradiții, de obiceiuri, de locuri incredibil de frumoase, de la deșerturi și mări, lacuri, munți de peste 5.000 de metri, orașe, sate, canioane.
Am cunoscut viața în toate formele ei și sunt cum nu se poate mai recunoscătoare că am îndrăznit să fac asta alături de Joy.
Experiența a fost (și este) incredibilă. Incredibil de frumoasă, dar și de grea. În mod cert a fost cel mai dificil lucru pe care l-am făcut vreodată. Să călătorești alături de un animal de companie nu este deloc ușor. Dacă ar fi fost, ar fi făcut-o mai mulți. Dacă ești alături de noi de la început, probabil ai citit articolele pe care le-am scris în acest an și publicat pe blog. Dacă nu, ele sunt acolo, te așteaptă. Am fost întrebată adesea de ce nu ne întoarcem dacă este atât de greu, o întrebare cu mult sens, de altfel. În primul rând nu am plecat crezând că va fi ușor, așadar faptul că e greu nu era un motiv suficient pentru mine să revin. Apoi, am simțit că deși am plecat fără vreun scop, nu îmi doream să revin fără unul. Nu am făcut un scop în sine, din găsirea unui scop pentru a reveni în țară, am luat lucrurile pas cu pas și am știut că dacă într-o zi voi simți suficient de puternic o chemare, îi voi răspunde. Am încredere totală în intuiția mea, care nu m-a înșelat niciodată.
Iar într-o zi, mai precis în ziua de 13 ianuarie 2024, fix ziua în care Joy a împlinit 5 ani, am auzit chemarea – „Hai, fetele, e momentul să vă întoarceți acasă. Dacă ai găsit resursele de a pleca singură în lume cu un cățel, vei găsi resurse să îi ajuți și pe alții să facă asta.” Și le-am găsit!
Din prima zi, călătoria asta m-a făcut să acumulez o supradoză de frustrare legată de refuzurile repetate de a face mai orice alături de un animal de companie. După ce febra începutului s-a diminuat, am început să înțeleg că asta nu e doar realitatea continentului pe care venisem, e realitatea lumii întregi. Este și realitatea României. De asemenea, am început să înțeleg raționamentul principal al refuzurilor care, aparent, are legătură cu animalele dar, de fapt, are legătuă cu noi, stăpânii lor. Oamenii care te refuză se tem de rezultat – câine agresiv, câine care latră în neștire și deranjează, distruge lucruri în hotel, își face nevoile pe unde apucă și care, în general, nu este controlat. Așadar, refuză câinii.
Sursa problemelor, însă, nu sunt câinii, ci stăpânii care nu își educă animalul. Oamenii care își duc câinele nesocializat într-un hotel, care își duc femelele nesterilizate în parcuri cu alți câini, care nu au o manieră de a controla lătratul în spații închise, care nu strâng după ei, care fac check-out rapid să nu se vadă găurile din canapea și ușa roasă. Cum e mai simplu să iei o pastilă să treacă durerea decât să mergi la medic să afli cauza ei, similar, este mai simplu să refuzi accesul câinilor (efectul), decât să îți bați capul cu cauza (omul).
Nu este vina câinilor că le este refuzat accesul în majoritatea locurilor, ci al stăpânilor lor, care nu știu/ aleg să nu îi educe. Este atât de simplu! Mai citește asta o dată, te rog. Mulțumesc.
Momentul în care am simțit că pot face o schimbare, a fost momentul în care am decis că ne vom întoarce. Recunosc, am plecat cu o oarecare mândrie de acasă, știind că sunt singura femeie din România care călătorește în felul acesta cu un câine. Dar asta nu se compară cu satisfacția cu care ne întoarcem, știind că tot ce am trăit și înțeles în această călătorie m-a ajutat să pun bazele primei experiențe de travel 100% dog-friendly în România.
Desigur, vom avea evenimente de socializare și în țară, dar focusul nostru va fi pe călătoriile în străinătate. Citești și recitești și parcă nu îți vine să crezi că de acum înainte vei putea face excursii cu cățelul tău, în loc să îl lași mereu la hoteluri de câini sau că nu vei mai fi nevoit să renunți la vacanțe de dragul lui? Că de acum puteți crea amintiri împreună și în afara României? Că nu mai trebuie să îți bați capul să cauți cazări pet-friendly, restaurante sau locuri în care să te poți plimba cu el în voie? Că te poți bucura de o vacanță de relaxare alături de el și să te scuturi de toate necunoscutele cu care vine asta la pachet? Ei bine, îți promit, cu noi așa va fi!
Ne întoarcem acasă, dar călătoria noastră nu se termină aici. Călătoria noastră continuă alături de tine!
Între 8-16 iunie mergem în Munții Dolomiți din Italia, alături de companionii noștri pufoși. Va fi excursia care va da startul unui manifest pentru călătoritul alături de animalele de companie, în România! O vacanță plină de natură și drumeții frumoase, în care vei cunoaște oameni faini și cățeii lor chiar și mai faini! Pentru a nu repeta lucruri pe care le vei citi în descrierea evenimentului, îți las aici link-ul de acces, pentru a putea citi toate detaliile, înainte să te decizi să ni te alături.
Totuși, sunt câteva aspecte pe care doresc să le menționez, în legătură cu acest eveniment și cu toate celelalte pe care le voi organiza alături de prietenii de la Terramont:
- Noi ne ocupăm de organizarea evenimentului de la 0, cazare, transport, restaurante (pentru a ne asigura că poți intra cu cățelul), trasee, obiective turistice, însă oferim flexibilitatea pe care o merită un grup de prieteni, așa cum ne dorim să ne considerați. Dacă ești alături de mine de ceva vreme, cunoști faptul că evit agențiile de turism dintr-o sumă de motive. Ce te pot asigura este că experiența cu noi va fi una total diferită.
- Îți oferim suport în obținerea tuturor documentelor necesare pentru a călători în afara țării cu cățelul tău și te vom îndruma și cu alte aspecte legate de călătoria cu animalul de companie, dependent sau independent de una dintre excursiile noastre.
- Toți cățeii care vin cu noi în vacanțe au drepturi și responsabilități egale, iar acesta este un lucru extrem de important pentru noi și pentru demersul nostru. Educația lui desăvârșită, cât și controlul tău ireproșabil asupra lui este punctul de plecare, un punct de plecare, sunt convinsă că ești de acord cu mine, total indiscutabil. Apoi, nu vor exista restricții de talie și rasă, respectiv nici beneficii (ex. cățelul mic nu plătește, cățelul mare stă afară, cățelul cutare aleargă liber, în timp ce celălalt stă cu botniță și legat etc.). Desigur, toate aceste lucruri vor fi prezentate cu maximă transparență de la început, pentru ca tu să decizi în deplină cunoștință de cauză dacă experiența pe care ți-o oferim este pentru tine și el sau nu.
- Și cățelul tău și cățelul meu sunt cei mai buni, mai blânzi și mai educați din lume, asta se știe. Totuși, dinamica lor va avea de suferit într-un grup mai mare. Suntem siguri că vei înțelege că excursiile pe care le vom organiza, dincolo de bucuria faptului că îți vor permite să ai companionul lângă tine, vin cu numeroase provocări. Implicit, procesul de selecție al participanților blănoși va fi unul mai complex decât ar fi dacă ai merge singur în vacanță, iar el are ca scop siguranța și bunăstarea tuturor participanților, fie ei cu 2 sau cu 4 picioare. Fiecare eveniment pe care îl vom organiza, va fi însoțit de un formular de înscriere care va conține detalii extrem de relevante despre tine și cățelul tău, pe care te voi ruga să le completezi cu maximă sinceritate și asumare. Ca urmare a completării acelui formular, vei fi contactat de colegii mei de la Terramont, cu care vei discuta aspecte logistice. Dacă bați palma cu ei, va urma o discuție cu mine și cu Joy.
Pentru a putea organiza în perfectă legalitate astfel de excursii nu este suficient să deții o identitate juridică, ceea ce dețin, ci trebui să ai în spate o agenție de turism acreditată. Recunosc că deși gândul unui astfel de proiect este mai vechi, reticența mea față de tot ce înseamnă agenții de turism/ tururi organizate (și îmi cer scuze, dacă este cazul, nu doresc să lezez pe nimeni!) m-a făcut să nu îl verbalizez. Sunt o persoană foarte emoțională, iar pentru mine nevoia de compatibilitate cu un partener de business este maximă, cel puțin în stadiul de concepere a ideii. Mai ales în cazul unei idei de business atât de deosebită și nișată. De asemenea, rabatul la valorile de bază este de neacceptat pentru mine.
Chimia pe care am simțit-o din prima clipă cu băieții de la Terramont a fost cel puțin dezarmantă. Discuțiile noastre on-going de peste 2 luni au adăugat fapte concrete peste această compatibilitate și nu a existat clipă în care să mă îndoiesc că am luat decizia potrivită sau că aș fi putut pleca la acest drum cu altcineva mai nimerit.
Terramont este o echipă tânără și veselă, iubitoare de natură, drumeții și animale. Sunt genul ăla de oameni cu care ajungi să mergi într-o excursie nu de dragul destinației, ci al lor. Iar eu astfel de oameni îmi doresc alături. Aceste lucruri și altele cu care nu voi mai plictisi acum au dus la decizia de a pune bazele acestui parteneriat, care va fi mai amplu decât excursiile cu câini, deoarece alături de ei voi organiza și alte călătorii, doar pentru oameni. Dar toate la rândul lor.
Ce vreau să spun este că alături de voi, de Terramont și de furnizorii noștri de servicii, am încredere că putem produce o schimbare extrem de mare în ceea ce înseamnă călătoritul cu animale de companie în România. Schimbarea va începe de la noi, de la stăpânii responsabili, care își educă animalul de companie înainte de a-l scoate în lume și care dețin control total asupra lui. De la noi, stăpânii de animale care lăsăm locurile în urma noastră exact așa cum le-am găsit, frumoase, curate, neatinse. De la noi, stăpânii de animale, care vom aduce zâmbete mari pe chipurile gazdelor noastre și mulțumire că ne-au primit. De la noi, stăpânii de animale, care nu oferim nimic din ce nu am dori să primim, în relația cu oameni, animale, lucruri și locuri.
Schimbarea începe cu noi, NU cu câinii noștri.
Dragă partener de călătorie,
Aș minți dacă nu aș recunoaște că mă încearcă o ușoară tristețe la gândul că, iată, călătoria noastră prin America Latină se apropie de sfârșit. Dar tristețea nu se compară cu bucuria și încrederea că motivul pentru care ne întoarcem se va transforma într-un manifest care se va auzi tot și tot mai tare în lume, un manifest pentru drepturile animalelor de companie de a ne fi alături în cât mai multe momente din viață, manifest care nu se va face auzit nicidecum prin lătratul câinilor, ci prin acțiunile noastre și ale lor. Dacă simți că ești parte din povestea noastră, te invit să ne rămâi alături, călătoria în Dolomiți împreună cu Terramont este doar începutul unei aventuri grozave, alături de prietenii noștri cei mai buni. Îți mulțumim că ne ajuți să ducem demersul ăsta cât mai departe în lume.
Cu gânduri bune și planuri mari,
Partenerele tale de călătorie,
Roxi & Joy
Dacă ai ajuns cu lectura până aici și ți-a făcut plăcere sau ți-a dat un mic imbold spre a face un pas în direcția visului tău, oricare ar fi acela, îmi poți face cinste cu o bere. Dacă doar ai scrollat până aici plictisit/ă de conținutul total neinteresant și tot nu ai găsit ce căutai, îmi poți face cinste cu un bax de bere, ca să am inspirație mai bună pentru următorul articol. Eu îți mulțumesc oricum. 🙂