Cum să ai mai mult timp să călătorești în 2024?
Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
Cum să ai mai mult timp să călătorești în 2024?
[ Folosește timpul înțelept, în favoarea călătoriilor tale ]



Dragă prieten călător,


Știu că ești obișnuit cu articolele mele tip jurnal, lungi și emoționale. Sper să nu te dezamăgesc, dar acesta va fi pură matematică și logică. Ești angajat fulltime, ai cele 21 de zile de concediu de odihnă regulamentare pe an, ai vrea să călătorești mai mult, dar nu ai timp. Și totuși, îi vezi pe alții în situația ta că o fac, dar zău de îți dai seama cum! O știi pe aia cu „Banii se întorc, timpul nu. Călătorește acum”. Totuși, știi și că timpul înseamnă bani. Cum o scoți la capăt?


Am început să călătoresc când eram fix în situația descrisă mai sus, iar ideile pe care le voi descrie în cele ce urmează sunt cele care m-au ajutat să călătoresc tot și tot mai mult. În mod cert, tipul de loc de muncă precum și felul de a fi al celor implicați (cu precădere tu și șeful...) dictează ce e fezabil și ce nu, ce ți se potrivește și ce nu. Pot fi mai multe, poate fi niciuna. Dacă, totuși, măcar o idee ți se va dovedi de folos, eu sunt fericită. Eu le-am pus în practică pe toate mai puțin pe una... care era prea sângeroasă. Vei vedea mai jos despre ce este vorba.


Dar să ne întoarcem la matematică. Anul are 365 de zile.


Cu un job fulltime obișnuit (8h/ zi, 5 zile/ săptămână), poți avea, mai mult sau mai puțin, 140 de zile libere din cele 365. Wow, așa de multe? Nu are cum! Ba da, uite acum facem calculul băbește: 104 din week-end-uri, 21 de zile concediul de odihnă și 15 zile sărbătorile legale. Sigur că nu le vei putea potrivi pe toate, dar te poți strădui să potrivești cât mai multe. Iată cum am făcut eu asta timp de 8 ani, cât am fost angajat.


Uneori ni se pare că nu avem nici măcar 60 de secunde libere, nu-i așa? 🙂


1. Profită de fiecare zi liberă de la stat și fă-ți un calendar al anului în curs, pe baza lor


De preferat, fă asta de la finele anului anterior. Da, știu, postez puțin cam târziu acest articol, dar ne adaptăm. 🙂 Acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai bun sfat pe care l-aș putea da și ceea ce m-a ajutat pe mine să călătoresc cel mai mult în perioada în care aveam un job fulltime – fă-ți un calendar cu sărbătorile legale și joacă-te cu ele până îți ies cele mai bune combinații.


Din punctul meu de vedere, dacă închei lectura după acest punct și te apuci să îți faci calendarul pe 2024, tu ești câștigat și eu mulțumită. Restul sunt detalii.


Hai să ne uităm concret la anul 2024 și să facem o simulare:


Vacanța 1: 30 Decembrie 2023 – 7 Ianuarie 2024

9 zile de vacanță, cu doar 3 zile de CO (1, 2 ianuarie libere de la stat + 4 zile de week-end)

Așa am fost eu, cu ani în urmă, în Thailanda


Vacanța 2: 20-24 Ianuarie SAU 24-28 Ianuarie

5 zile de vacanță, cu 2 zile de CO (24 ianuarie liberă de la stat, 2 zile de week-end, 2 zile CO)

Așa am vizitat eu Malta, Portugalia, Anglia și alte locuri din Europa.


Vacanța 3: 29 Aprilie – 12 Mai

16 zile de vacanță, cu doar 7 zile de CO (1, 3 și 6 mai zile libere de la stat, adăugăm 6 zile de week-end, 7 zile CO)

Perioada ideală pentru o vacanță mai amplă, poate în Asia sau Africa.

Alternativ, dacă nu dorești să iei 7 zile libere, poți face o vacanță între 1-6 Mai, 6 zile de vacanță cu 2 zile de CO


Vacanța 4: 22-24 Iunie

Un city-break de 3 zile, fără CO (24 iunie liber de la stat)

Merge o fugă la plajă în Italia sau Spania, nu-i așa?


Vacanța 5: 10-18 August

9 zile de vacanță, cu 4 zile de CO (15 august liber de la stat, 4 zile de week-end, 4 zile de CO)

Numai bine pentru un roadtrip de vară

Alternativ, dacă nu dorești să iei 4 zile libere în august, poți face un citybreak de 4 zile, 15-18 august, cu doar 1 zi de CO


Vacanța 6: 21 Decembrie – 5 Ianuarie

16 zile de vacanță, cu 6 zile de CO (25, 26 decembrie libere de la stat, 1, 2 libere de la stat, 3 week-end-uri și 6 zile de CO) pentru o vacanță exotică


Deja avem 2 vacanțe de câte 16 zile fiecare, 3 vacanțe de câte 9 zile fiecare și una de 5 zile, fără să luăm în calcul citybreak-urile, week-end-urile și ideile de mai jos care ar putea spori numărul de vacanțe.


O vacanță de 5 zile a fost suficientă să explorez numeroase dintre frumusețile Irlandei
Un city-break pentru un week-end la Disneyland este mereu o idee grozavă!


2. Profită de zile libere personalizate


Unele companii oferă o serie de zile libere extra pentru diverse celebrări. Spre exemplu, ziua de naștere a angajatului, sărbători naționale diferite de ale noastre (în cazul în care compania-mamă este din altă țară), ziua companiei, dacă zilele libere de la stat pică în week-end oferă alte zile din timpul săptămânii la alegere, zile libere dacă faci diverse proiecte de voluntariat în cadrul companiei (ți cursuri, organizezi evenimente etc.). De asemenea, multe companii oferă zile extra de concediu de odihnă, odată ce vechimea în companie crește. În mod normal, toate aceste informații ar trebui să le primești la trainingul de integrare în companie. Fii atent la ele, iar dacă nu le primești, întreabă. Profită de ele toate și adaugă-le în planning-ul de la punctul 1.


3. Donează sânge


Ei bine, acesta este singurul lucru de care nu m-am folosit dintre toate cele pe care le voi menționa în acest articol. Aia nu înseamnă că tu nu o poți face. Fiecare zi în care donezi sânge îți oferă o zi liberă de la stat. Deși, în mod normal, ziua liberă este cea în care are loc donarea de sânge, multe companii acceptă să iei ziua liberă dorită altcândva, de obicei într-un interval de o lună.


Între 2 donări de sânge trebuie să existe minim 56 de zile, ceea ce înseamnă că dacă nu leșini când vezi acul așa cum fac eu, vrei să faci un bine și altuia, dar și ție, poți obține astfel 6 zile libere pe an. În cazul în care poți lua ziua când dorești, adaugă-o în planningul de la punctul 1. În cazul în care nu, organizează-ți călătoria în așa fel încât ziua cu donarea să fie prima. De asemenea, ia în calcul că nu ești obligat să donezi la clinica de lângă casa ta. Spre exemplu, să spunem că ești din Brașov și vrei să iei un zbor dimineața din București. Poți merge din seara anterioară în București, donezi la prima oră acolo și prinzi și zborul de dimineață.


4. Lucrează în week-end-uri și overtime, atunci când locul de muncă îți permite


Când am început să călătoresc mai mult, lucram fulltime ca trainer și organizator de workshop-uri și teambuilding-uri într-o mare companie multinațională. În momentul în care am fost întrebată dacă sunt dispusă să țin o dată pe lună (și apoi chiar mai des) câte un training în week-end, am acceptat fericită de perspectiva profesională, fără să realizez ce înseamnă asta și pentru perspectiva de a călători. Practic, în zilele acelea de sâmbătă și duminică lucram cam 12 ore/ zi, deci 24 ore/ week-end. Asta înseamnă jumătate dintr-o săptămână, însă, cum orele suplimentare se plătesc dublu, puteam câștiga într-un week-end plata pe o săptămână. Sau primi zile libere. Între timp, am realizat că în săptămânile premergătoare trainingurilor am atât de mult de muncă, încât ajungeam adesea să stau 2-3 ore extra. Toate aceste ore s-au transformat în zile de vacanță.


Știu că acest punct este unul sensibil și simt nevoia să fac o mențiune. Atunci când ai un loc de muncă de la care de abia aștepți să pleci, nu simți satisfacție, nu te încarci pozitiv, să mai faci și ore suplimentare este un calvar pe care nicio vacanță exotică nu îl poate șterge. Cel puțin așa ar fi în cazul meu. Atunci când iubești ceea ce faci, cum am iubit eu în fiecare zi din cei 6 ani petrecuți în acea companie, orele extra erau ele însele bucurie, creștere, învățare, acceptare. Că apoi aveam posibilitatea să fac și o vacanță pe baza lor, era un bonus extraordinar. Știu că dacă era altfel, nu aș fi putut să o fac. Nicio călătorie din lume nu merită să te îmbolnăvești, fizic sau emoțional, pentru ea.


Mă prindeau nopțile pe podeaua biroului organizându-mi cursurile, Adoram fiecare pas din proces!
Faptul că iubeam ce făceam era suficient pentru a lucra și în week-end. Foarte repede am înțeles că asta vine la pachet cu beneficii extra


5. Caută să prelungești delegațiile sau deplasările în scop profesional


În cazul în care compania îți plătește transportul către o locație de interes pentru tine, poți încerca să prelungești timpul petrecut acolo, cât să te bucuri și de o mică vacanță. În felul acesta am ajuns să vizitez castelele de pe Valea Loarei și să locuiesc timp de o săptămână într-unul dintre ele, o experiență absolut unică, pentru care voi rămâne recunoscătoare mereu. Firma la care lucram avea sediul pe Valea Loarei și am fost trimisă 5 zile acolo. Am rugat să mi se ia biletul de avion în așa manieră cât eu să rămân cu 6 zile extra (4 de week-end, iar în 2 am lucrat de pe drum). Practic nu am plătit nimic, nici conediu nu mi-am luat.


Cu altă ocazie am fost în Elveția pentru un proiect de 5 zile și am sfârșit prin a sta 10, în timp ce am vizitat 6 țări. Am povestit despre această experiență, aici. Altă dată am fost pentru un proiect de câteva zile în Dubai și am avut o săptămână extra pentru mine. În toate aceste cazuri, transportul și cazarea au fost plătite de companie/ colaboratori. Profită de orice oportunitate, de un concert care ți se pare interesant în locul în care trebuie să mergi, de un muzeu, de faptul că un prieten locuiește în zonă etc. Ești deja acolo, cu cheltuielile plătite, poți câștiga puțin timp extra pentru tine fără a cheltui nimic și fără a pune pe altcineva la cheltuială. 


Experiența de pe Valea Loarei va rămâne cu mine mereu!
Am descoperit Dubai-ul, ca parte dintr-o colaborare, rugând colaboratorul să extindă perioada pentru care îmi cumpără zborul


6. Nu te feri de week-end-urile prelungite, chiar dacă sunt obositoare


Uneori nu ai nevoie de mai mult de un week-end pentru un concert, un city-break într-un orășel apropiat, o tură de munte sau un carnaval. Am vizitat numeroase orășele într-un week-end (poate, totuși, prelungit), am fost la concerte și la diverse carnavaluri precum cel de la Veneția, de la Nisa sau de la Menton. Despre acesta din urmă, care este favoritul meu, am scris aici. Uneori, un week-end departe este tot ce ai nevoie.


Un week-end prelungit de vis, cu Festivalul de la Menton, Festivalul de la Nișa și Monaco


7. Decide înțelept când puțin timp e prea puțin sau e suficient


Uneori, un week-end departe este tot ce ai nevoie. Dar alteori, nu. Fă un calcul asumat pe baza timpului real pe care îl vei petrece acolo. Dacă schimbi avioane, autobuze și trenuri și îți rămâne o după-amiază de plimbat prin oraș, poate că efortul nu merită. Sau poate pentru tine, da. De asemenea, dacă alegi o destinație exotică și, implicit, plătești foarte mult, poate nu este rentabil să petreci acolo doar câteva zile. Din nou, poate pentru tine este. Analizează înainte de a lua o decizie timpul efectiv pe care îl vei avea la destinație și vezi dacă rezultatul te mulțumește. Cunosc persoane care ar fi dispuse să stea o zi într-un avion ca să bea o cafea într-o anume țară și apoi să urce înapoi în avion și sunt fericite cu asta. Eu nu. Important e ca după ce tragi linie sub resursele financiare, de timp și energie să ieși pe plus.


Că veni vorba, dacă nu ai apucat să citești articolul meu cu sugestii despre cum poți găsi bilete ieftine de avion, ți-l las aici, să fie de folos!


Îți recomand cu mare căldură articolul cu tips & tricks pentru bilete ieftine de avion


8. Negociază zile libere la muncă


Dacă job-ul (și șeful...) îți permite, încearcă să negociezi câteva zile, pe care să le alipești unei vacanțe. Cum am făcut eu asta cel mai adesea, am lucrat în anumite zile libere (sărbători, week-end-uri) și am luat zilele acelea când am avut nevoie. Alte dăți am luat zile libere fără plată, sau zile libere pe care le-am recuperat din jumătăți (câte 4 ore extra la ziua de muncă), sau m-am implicat în evenimente extra, în schimbul acestei libertăți. În cazul în care lucrezi pe proiect, ai și mai multe șanse să obții asta dacă dai randament și îți termini task-urile mai repede decât este prevăzut în contract.


9. Escalele nu sunt întotdeauna timp pierdut


Anumite escale se pot transforma într-un citybreak. Decât să ai o escală în care să stai 5-6 ore în aeroport, poate poți găsi varianta aceleiași escale de 10-12 ore și să ieși să vizitezi orașul. Mulți cunoscuți de-ai mei au văzut astfel marile capitale de tranzit ale lumii – Doha, Dubai, Istanbul etc. La întoarcerea din Rusia, am avut ales între o escală de 3 ore și una de 12 în Amsterdam și, desigur, am ales-o pe cea din urmă.


Anumite companii aeriene au diverse programe prin care încearcă să atragă turiști în centrele de tranzit. Spre exemplu, compania Copa Airlines, cea cu care zbor eu în călătoria mea cu Joy în America Latină operează doar zboruri cu escală în Panama. La oricare zbor, poți opta pentru prelungirea (în mod gratuit) e escalei cu până la maxim 7 zile. Cu alte cuvinte, indiferent unde și de unde zbori, poți face o vacanță extra în Panama cu adaos zero la costurile de transport. Atenție, totuși la regulile fiecărui aeroport, la cerințele țării de tranzit și la distanța față de oraș a aeroportului, înainte să decizi să prelungești escala.


La plecare din Rusia am ales o escală de 12 ore în Amsterdam


10. Alege job-uri care te ajută să călătorești


Dacă nu ai un job stabil și ești flexibil, poți porni invers la drum, anume în loc să analizezi cât poți călători în funcție de muncă, să vezi cât poți munci în funcție de călătorie. Există numeroase platforme internaționale care oferă locuri de muncă oamenilor de pretutindeni, de la profesori, educatori, îngrijitori, barmani, chelnerițe, recepționiste, ajutor la curățenie și multe, multe alte variante. Poți opta fie pentru un fulltime job, fie sezonier sau voluntariat – casă și masă în schimbul unor ore de muncă. Acesta este unul dintre primii pași pe care îi poți face spre „meseria” de nomad digital, dacă asta este ceea ce îți dorești.


Am scris un articol complex pe această temă, trecerea de la angajat la nomad digital, în care poți găsi referințe diverse, printre care și site-ui cu astfel de locuri de muncă, din toată lumea. Poți citi articolul, aici.


De ce nu invers? 🙂


11. Dacă ai posibilitatea să lucrezi măcar câteva zile de la distanță, fă-o


Tot mai multe locuri de muncă au găsit alternative pentru munca la distanță. Dacă ai un număr de zile pe lună/ an pe care le poți lucra astfel, alege-le înțelept și nu uita să le adaugi în planificarea de la punctul 1. Dacă nu le ai, dar simți că ai putea lucra astfel, încearcă să negociezi cu șeful tău. Nu știi niciodată când un răspuns pozitiv va veni spre tine cu cea mai mare naturalețe.


12. Relochează-te temporar, dacă job-ul îți permite


În cazul în care ai un job fulltime, dar poți lucra de oriunde, ia în calcul relocarea temporară pe anumite perioade de timp. Acest lucru funcționează cu atât mai bine, în cazul în care stai în chirie, deci cheltuielile se vor deduce într-o mare măsură. Poate vei decide să stai o lună în Elveția, o lună în Italia, Spania sau poate chiar să mergi spre zonele exotice ale Asiei și Africii unde și costurile de trai sunt mai mici. Nu trebuie să fii neapărat freelancer ca să lucrezi din toate colțurile lumii.


De 8 luni am cele mai fabuloase birouri!


13. Fă-ți treaba cât de bine poți, fără să aștepți nimic la schimb!


Poate sună ciudat dar, dacă ești la locul de muncă potrivit și îți faci bine treaba, sunt șanse să primești suport de la șeful tău pentru a face ceea ce iubești cel mai mult. Mie mi s-a întâmplat asta la 3 locuri de muncă. Fără a face ceva premeditat, doar arătând că sunt disponibilă atunci când este nevoie și făcându-mi bine treaba, am primit beneficiul flexibilității. Un angajat recunoscător este un angajat care va munci și mai mult și mai bine, iar un șef inteligent știe prea bine asta. Poate am fost eu foarte norocoasă la locurile de muncă avute sau poate așa ar trebui să fie, de fapt, lucrurile...


Cred cu tărie că atunci când iubești ce faci se vede, iar beneficiile nu au cum să nu urmeze (job-ul meu favorit din viața de angajat fulltime)
Chipuri frumoase de la al doilea job favorit din viața de angajat fulltime 🙂



Dragă prieten călător,


În anii în care am lucrat fulltime am fost adesea întrebată câte zeci de zile libere de concediu de odihnă am. Când răspundeam că 21, parcă nimeni nu mă credea. În același timp, când la fiecare final de an îmi scoteam într-o pagină de word zilele libere de la stat de anul următor și mă uitam cum le pot potrivi pentru a călători cât mai mult, cunoscuții râdeau de mine. „Fix asta îmi lipsește acum, să stau să mă uit când pică câte o sărbătoare la anul!”. Tot ei se întrebau anul următor cum de călătoresc atât.


Totul pe lumea asta e variabil. Unii (par că) le au pe toate, dar majoritatea dintre noi nu. Iar noi nu trebuie decât să ne setăm prioritățile și să ne luăm deciziile. Toate lucrurile de mai sus au funcționat pentru mine în cei 8 ani de lucru fulltime (de când am început să călătoresc). Poate tu vei descoperi că altceva funcționează pentru tine, iar asta este minunat. Pentru că ceva SIGUR funcționează! Unii au copii, alții rate, alții loc de muncă cu schimb de ture, alții cățel, iar alții sunt leneși. În afară de ultima problemă, la restul vei găsi soluții adaptate realității tale, în cazul în care îți dorești cu adevărat să călătorești.


În cazul în care ești angajat și ai alte modalități să câștigi timp, ți-aș fi recunoscătoare să le lași în comentarii, să beneficiem și noi de ele.


Cu drag,

Prietena ta călătoare

(și cățelușa ei magică)


Dacă ai ajuns cu lectura până aici și ți-a făcut plăcere, ai găsit ceva interesant sau ți-a oferit câteva idei utile despre cum ai putea câștiga puțin timp extra pentru călătoriile tale, îmi poți face cinste cu o bere. Dacă doar ai scrollat până aici plictisit/ă de conținutul total neinteresant și tot nu ai găsit ce căutai, îmi poți face cinste cu un bax de bere, ca să am inspirație mai bună pentru următorul articol. Eu îți mulțumesc oricum. 🙂

Buy Me A Coffee

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗