Cum poți călători și tu într-o manieră mai sustenabilă pentru mediu?
Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
Cum poți călători și tu într-o manieră mai sustenabilă pentru mediu?
[ În ce fel poți contribui și tu la binele mediului înconjurător în timpul călătoriilor tale? ]



Dragă călător bun,


Sunt 14 ani de când călătoresc, într-o măsură mai mică sau mai mare, dar în foarte puțini dintre aceștia m-am gândit, într-un mod asumat, la ce aș putea face pentru a călători într-o manieră mai bună nu doar pentru mine, ci și pentru mediu. Și asta nu pentru că nu mi-ar păsa de efectele călătoriilor noastre asupra a tot ce ne înconjoară ci, pentru că, pur și simplu, nu m-am gândit că și eu aș putea face ceva. Cred că, adesea, privim către o problemă/ situație prin prisma unei rezolvări definitive și, atunci când realizăm că rezolvarea supremă nu ține de noi, abandonăm să facem și acele lucruri mici, dar care da, chiar țin de noi. Lucruri mici care, de fapt nu sunt mici deloc.


Fără să caut activ să mă educ în acest sens, călătoritul pe buget a făcut-o de la sine. Da, călătoritul pe buget, backpacking-ul, este unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le poți face pentru a trata bine mediul, în timp ce te bucuri și de ce îți oferă lumea, la un preț redus. În cazul în care nu mă crezi, îți voi da mai jos 20 de exemple prin care poți călători și tu într-o manieră sustenabilă. Deși, sunt destul de sigură, cred că o și faci de ceva vreme.


Aege să lași doar urme frumoase în călătoriile tale


Dar, înainte de asta, lasă-mă să îți amintesc de o parabolă pe care, cel mai probabil o cunoști:


Copilul și steaua de mare

Umblă vorba că un bătrân îți făcea plimbarea de dimineață pe plajă, în liniștea dinainte de răsărit. Aproape de marea calmă, un băiețel foarte concentrat, culegea câte o stea de mare de pe nisip și o arunca în apele mării. În noaptea anterioară fusese o furtună puternică ce a umplut plaja de steluțe de mare. Culegea una, intra în mare până la genunchi, o arunca pe cât putea el de tare în larg și revenea. Apoi repeta. Bătrânul se apropie curios:

- Bună dimineața, flăcău, ce faci la ora asta pe plajă?

- Azi noapte a fost o furtună și uite câte steluțe de mare a adus cu ea! Când va ieși soarele cel puternic, le va usca și ele vor muri. Așa că am venit să le salvez.

Bătrânul îi zâmbi îngăduitor.

- Ești un flăcău simpatic și bun, frumos din partea ta, bravo! Dar ești conștient că ce faci tu este degeaba, da? Doar privind în jurul nostru văd cel puțin o sută. Pe bucata de coastă de pe care vin eu sunt cu miile! Mai departe la fel. Locuiesc aici de peste 10 și tot de 10 ani fac plimbarea asta dimineața, deci știu ce vorbesc, așa se întâmplă la fiecare furtună, nu ai ce face. Plus că este și sezon ploios, deci furtunile astea sunt frecvente. Tu ești un copil bun și cu intenții frumoase, dar este important să fii și conștient de realitate. Iar realitatea este că tu nu poți face o schimbare pentru toate stelele de mare din acest ocean.

- Este în regulă, știu asta. Dar pot face o schimbare pentru câteva dintre ele. Mă ajutați și dumneavoastră?


Cât de simplu e să faci o mică schimbare, un gest care te costă atât de puțin, precum culesul și aruncatul unei stele de mare în apă și, uneori, chiar și mai puțin de atât. Cât de simplu este ca o acțiune care îți face ție un bine să ducă binele mai departe? Chiar dacă în mod inconștient făceam o serie de acțiuni care se pot traduce prin turism sustenabil, să devin conștientă de ele a fost un prim pas activ în a le face mai des.


Călătoritul pe termen (mai) lung m-a ajutat să dezvolt anumite obiceiuri care mi se potrivesc, îmi ușurează călătoria, îmi oferă experiențe memorabile și, foarte important, sunt ideale pentru bugetul meu. Cu alte cuvinte, ceea ce este bine și sustenabil pentru mine, ca și călător, oglindește foarte bine ce este bine și sutenabil pentru mediul înconjurător. Cât de la îndemână și evident ar fi trebuit să fie acest lucru dintotdeauna, nu-i așa?! Da, este minunat să ai dorința și disponibilitatea de a salva cât mai multe stele de mare de pe lumea asta, dar este suficient și măcar să nu contribui la uscarea lor mai rapidă. Are sens?


Călătoritul sustenabil nu este nimic altceva decât a face ceea ce tu iubești cel mai mult, dar într-o manieră care să reducă la minim impactul negativ pe care l-ai putea avea asupra locurilor pe care le vizitezi și chiar, pe cât posibil, să aducă ceva pozitiv comunităților din care faci parte, temporar. Călătoritul sustenabil este despre un echilibru între economie, bunăstarea populației și sănătatea mediului înconjurător, echilibru la care tu poți participa activ în absolut orice călătorie ai întreprinde.


Da, sigur, în mod cert tu singur nu vei rezolva problema foametei mondiale, nu vei opri pentru totdeauna războaiele, tăierea pădurilor sau încălzirea globală. Însă fiecare acțiune pe care o faci, fiecare decizie pe care o iei, te va poziționa, automat, de o parte sau de alta a mediului. Chiar și lipsa unei decizii, va fi tot o decizie. Iată 20 de lucruri simple, la îndemână, pe care le poți integra în obiceiurile tale de călător, care nu doar că vor face bine Mamei Natură pe termen lung, dar te vor răsplăti și pe tine într-un timp foarte scurt!


Oferă iubire naturii în călătoriile tale și exact asta vei primi la schimb!


20 de moduri în care poți călători (mai) sustenabil


1. Împachetează cu cap, să fie bine la spate și la buzunar!


Analizează, triază și decide asupra lucrurilor pe care le vei pune în bagaj din mai multe perspective. În primul rând gândește-te cât de bine și comod este să te poți muta rapid dintr-o parte în alta, să descoperi, să cercetezi, doar cu un rucsac cu strictul necesar. Acum imaginează-ți că apare o super-oportunitate în călătoria ta, iar tu trebuie să îți strângi cele 3 trollere, 2 rucsacuri, 4 plase și borsete, din care doar mileul și peștele de pe televizor îți mai lipsesc.


Un bagaj cu lucruri cât mai versatile nu doar că îți va permite și ție să te miști mai ușor, dar se va dovedi de folos pentru a călători mai ieftin cu avionul și, în mod cert, va fi o decizie mai bună și pentru mediu, și pentru amprenta de carbon. Că veni vorba de asta, ai citit, oare, articolul despre cele 20 de moduri în care poți găsi bilete ieftine de avion, indiferent de destinație? Dacă nu ai făcut-o, o poți face acum și aici.


În cazul în care călătorești pe termen lung, un bagaj doar cu strictul necesar îți va oferi posibilitatea să îl completezi cu lucruri din locurile pe are le vizitezi. Spre exemplu, hainele din singurul rucsac cu care am plecat pentru o perioadă nedeterminată cu Joy în lume au fost 80% piese versatile de la Decathlon România, care se potrivesc în absolut orice sezon și tip de activitate, iar pe celelalte – rochițe, bluzițe, am preferat să mi le cumpăr de aici. Chiar și așa, am o înțelegere cu mine, de la care nu mă abat: înainte să cumpăr o haină, mă gândesc bine câtă nevoie am de acel lucru (din punct de vedere practic și financiar) și, dacă aleg să o cumpăr, dăruiesc cuiva din acea țară una dintre hainele mele din rucsac.


Acesta este bagajul cu care am plecat la drum cu Joy. Desigur, conține și lucrurile mele și ale ei. Ne descurcăm foarte bine cu el și la 5 luni distanță 🙂


2. Alege mereu să te bucuri de un somn bun. Pentru tine și pentru planetă!


Este tot mai simplu să te cazezi în locații sustenabile, fără a plăti o avere pentru asta. Tot mai multe hoteluri, cabane și glamping-uri sunt construite și funcționează într-o manieră prietenoasă cu mediul.  Alegând o unitate de cazare potrivită, practic să alegi să oferi banii unor oameni potriviți, care fac lucruri potrivite pentru mediu. Implicit, pentru tine, pentru că tot ce oferi, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce la tine. Atunci când este posibil, campatul este o soluție grozavă, ieftină sau chiar gratis, care îți oferă experiențe unice și este cât se poate de sustenabilă. De asemenea, cazările în casele localnicilor, acele „home-stays” atât de comune prin Asia, sunt o resursă complexă de beneficii de toate părțile. În cea mai mare parte a timpului aleg acest lucru, în detrimentul hotelurilor.


Poți găsi câteva astfel de cazări pe Airbnb, mai rar pe Booking, însă poți încerca pe Booking Different, o platformă pentru destinații sustenabile, sau, pentru cei și mai aventuroși, pe Couchsurfing. Îți recomand acest articol care prezintă o selecție a celor mai bune 13 platforme de cazări locale din lume.


O superbă cazare în Columbia, acasă la un localnic, foarte prietenoasă cu mediul. Și cu buzunarul meu.


3. Păstrează viața sălbatică, sălbatică!


Unul dintre multele lucruri care s-au schimbat din momentul în care am înțeles că natura nu-mi datorează nimic în călătoriile mele, ba chiar că îmi oferă totul pe degeaba, este felul în care privesc viața sălbatică. Dacă în prima mea călătorie în China, călătorie care mi-a deschis apetitul pentru descoperit lumea, mi s-a părut genial să mă las cocoțată pe trompa unui elefant care, cel mai probabil, era chinuit și nenorocit să facă giumbușlucuri cu mine în aer, acum lucrurile s-au schimbat. Și nu mă îndoiesc că și tu, cel care citești rândurile astea, ești de acord că animalele nu merită să sufere pentru ca tu să ai o poză interesantă. Asta nu înseamnă că nu poți face suficient de multe activități alături de animale, dimpotrivă, odată ce alegi să nu te plimbi pe spatele unui elefant prin sat sau să călărești o țestoasă-gigant îți oferi posibilitatea de a alege dintre atât de multe alte oportunități!


În Sri Lanka, în timp ce majoritatea oamenilor din jurul meu călăreau elefanți pe străzi și își făceau selfie-uri, eu am ales să merg într-un superb și imens safari în care, timp de câteva ore, am fost martor tăcut și recunoscător la obiceiurile lor zilnice, nestingherite de orgoliul turiștilor. În Thailanda, același obicei în jurul meu, eu am ales să merg la sanctuare de elefanți unde, timp de o zi întreagă, faci diverse activități împreună cu niște elefanți cu obiceiuri domesticite, adevărat, dar liberi. Când nu mai aveau chef de noi, plecau în junglă. Punct.


Cred că prima și cea mai importantă întrebare pe care ți-o poți adresa într-o astfel de situație este „comportamentul acesta care îi este solicitat animalului și pentru care eu plătesc, este normal? E normal ca o cămilă să încarce și să descarce zilnic tone de kg de turiști? Broaștele țestoase imense care vin pe plajă vin pentru di căluțu’? Delfinii ăștia sunt născuți pentru a fi captivi și pentru ca eu să înot cu ei? E normal să stea tigrul ăsta la mine în brațe ca o pisică sau să mă lase să mă tăvălesc peste el la poze?” Nu?  Atunci nici alegerea ta de a plăti pentru asta nu e normală.


Te poți bucura de compania animalelor într-o manieră care să le bucure și pe ele
Mi-a luat puțin să înțeleg că, cel mai probabil, acesta nu este modul favorit al acestui elefant de a-și petrece ziua...


4. Dacă ai opțiunea de a alege alt mijloc de transport decât avionul, fă-o


În mod cert, zborul este cea mai la îndemână manieră de a ajunge din punctul A în punctul B, mai ales pe distanțe lungi. Dar, uneori, poți lua în calcul și alte opțiuni. Înainte de această călătorie cu bilet dus în America Latină alături de Joy, alegeam să zbor chiar și pe cele mai mici distanțe. Acum nu mai fac asta iar alegerea a fost, inițial, pentru ai fi ei bine. Între timp, mi-am dat seama că și mie îmi este bine și mai fac o favoare și mediului – este mai ieftin, este muuult mai flexibil și mai puțin stresant. Începând cu Guatemala, cel puțin o perioadă, vom tranzita țările din America Centrală cu barca sau cu autobuzul și cred, cu toții vom fi mai fericiți – eu, Joy, mediul.


Dacă totuși alegi un zbor, caută să fie unul direct. Cu cât ai mai multe escale, cu atât mai adâncă este amprenta de carbon pe care o lași, și asta deoarece procesele de decolare și aterizare sunt cele care dăunează cel mai mult mediului, iar nu zborul în sine. De asemenea, nu fi trist că zbori la clasa economy, bucură-te! Locurile business care da, desigur, vin cu mai mult spațiu și confort, vin și cu o creștere de 5 ori mai mare a amprentei de carbon. Așadar, ia-ți în primire locul ăla economic și bucură-te de el. Îi face o favoare și buzunarului tău și mediului. Implicit și ție.


Nu am crezut să vină ziua în care să consider că avionul nu mai este cea mai comodă și la îndemână manieră de a călători...
Sunt curioasă cum ne va fi tranzitul între țări cu autobuze și bărci - promitem să te ținem la curent! 🙂


5. Călătorește ca un localnic


Nu doar călătoritul între țări poate fi făcut într-o manieră mai sustenabilă, ci și călătoritul în destinația de interes. Care este maniera cea mai prietenoasă cu mediul în care te poți deplasa? O poți face cu o bicicletă închiriată sau oferită de locație (tot mai multe cazări oferă biciclete gratis pe parcursul sejurului)? Dacă vrei să închiriezi o mașină, ia în calcul și una electrică sau, de ce nu, o opțiune de sharing. Poți face și autotstopul, dacă ești confortabil cu asta, iar zona nu este una periculoasă. Folosește transportul în comun pe cât de mult posibil sau alătură-te grupurilor de walking.


Sigur, nu este posibil să faci mereu asta, iar uneori nu ai timpul necesar de a parcurge câte 2 zile distanța între orașe, într-un autobuz local dar, măcar când și când, ia în calcul asta. Alege activități în care experiența dorită se poate îmbina armonios cu beneficiile pentru mediu. Vei fi surprins cât de multe astfel de oportunități chiar există!


Cu chicken bus-ul prin Columbia, alături de Joy


6. Dormi, mănâncă, lucrează și trăiește ca un localnic. Și călătorește gratis!


În cazul în care călătorești pe termen mai lung și cauți și diverse maniere alternative de a câștiga bani pentru a-ți susține călătoria, o variantă convenabilă și sustenabilă este aceea de a te stabili, din când în când, câte undeva și a-ți oferi serviciile pentru diverse munci (de regulă gospodărești), câteva ore pe zi, la schimb pentru mâncare și cazare. Este o practică tot mai des întâlnită în rândul tinerilor care îți doresc să înceapă să călătorească, dar nu dispun de resursele necesare. Există diverse astfel de platforme online pe care să îți poți începe căutările, cele mai cunoscute fiind World Packers, HelpX, Work Away, WWOOF și Help Stay. Dacă îți dorești să duci demersul acesta la următorul nivel și să devii nomad digital, poți citi un articol complex pe care l-am scris pe acest subiect, aici: De la călător angajat, la nomad digital.


Sunt multe afaceri locale care au nevoie de ajutor și care oferă masă și cazare la schimb


7. Nu uita că apa și electricitatea sunt resurse care și oferă, dar și iau!


Lucrurile mici, făcute repetat, duc la rezultate mari – nu lăsa apa să curgă la duș cât te săpunești sau te speli pe dinți, nu pune prosoapele la spălat după o singură utilizare, folosește o sticlă de călătorie pe care să o reumpli cu apă potabilă, în loc să cumperi, nu face dușuri lungi, acolo unde știi că apa sau energia necesară pentru a o încălzi sunt resurse limitate și costisitoare. Nu uita să stingi lumina când pleci din cameră și nu lăsa AC-ul pornit doar la gândul că vei lipsi 5 ore și vei suferi de căldură primele 5 minute când revi. Nu da la spălat haine în 4 ture când știi că totul ar putea intra într-una. Sunt lucruri mici pentru mine și tine, dar care pot produce pagube mari în alte culturi. Sau, mai simplu, gândește-te (tot) la tine: nu face în casa lumii, ce nu ai face în casa ta.


Apa nu este o resursă inepuizabilă, așa cum mulți dintre noi alegem să credem


8. Printează doar ce ai nevoie, nu mai puțin, dar nici mai mult


Chiar ai nevoie de printul chitanței de la ATM, după ce scoți bani în călătoria ta sau doar o vei arunca în coșul de gunoi de lângă? Sau nici măcar atât, poate nici nu o vei scoate din fanta ei și lași treaba asta pentru următorul client? Ai nevoie de o factură sau de o chitanță pentru cumpărăturile tale, sau o ceri din obișnuință? Vrei doar să vezi cât a costat uleiul? Uită-te mai bine la raft. Sau întreabă. Ai nevoie să îți printezi toate documentele de călătorie în 3-4 copii? E nevoie să ai check-in-ul fizic la îmbarcare pe 6 hârtii, în timp ce oricum ai telefonul în mână, fiindcă scrollezi pe Facebook?


Desigur, în unele cazuri, da, este nevoie să ai anumite documente printate. Nu îți cere nimeni să fii nepregătit și să îți pui în pericol călătoria. În plus, cu cât durata călătoriei este mai lungă, cu atât este mai important să ai tipuri diferite de back-up pentru documentele tale, atât fizic, cât și digital. Important este să facem distincția între nevoie și obișnuință. Și apoi să analizăm cât din acea obișuință ne face un bine cu adevărat și cât un rău mediului.


Când am plecat în lume cu Joy am ales să printez doar strictul necesar


9. Alege îmbrăcăminte prietenoasă cu mediul


Alege să pui în rucsacul tău de călătorie haine versatile, respirante, prietenoase și ele cu mediul. Tot mai multe magazine de profil produc haine ecologice, din materiale reciclate și care au un impact minim asupra mediului. Îmi amintesc că prima dată am văzut cu destul de mulți ani în urmă o colecție de tricouri realizate din peturi reciclate într-un magazin Decathlon și mi s-a părut fabulos. Acum, colecția lor de produse ecodesign s-a extins și, pe lângă haine poți găsi și diverse accesorii realizate din materiale reciclate, care respectă reglementările în vigoare și care, desigur, au un preț cel puțin accesibil.



10. Dacă se strică, încearcă să repari înainte să decizi să arunci


Mână în mână cu punctul anterior este o altă alegere care ne stă la dispoziție: ce facem cu un lucru când acesta se defectează – căutăm să îl reparăm, sau îl aruncăm direct și îl înlocuim? Relația pe care o avem cu obiectele se reflectă, de multe ori, în relațiile pe care le avem cu oamenii. Avea bunica o vorbă „Pe vremea mea relațiile erau mai de durată și mai valoroase pentru că atunci când se strica ceva, oamenii reparau. Acum aruncă.” Similar, dacă știm că ne vom sătura rapid de un lucru și îl vom înlocui, poate merită să luăm în calcul o achiziție second-hand sau un produs resigilat. Este mai ieftin, mai comod, mai sustenabil, toată lumea are doar de câștigat.


Este adevărat, în unele cazuri este mai costisitor să repari ceva care s-a defectat, decât să cumperi un alt produs similar. Călătoria aceasta mă face să fiu mai atentă și mai asumată față de lucrurile pe care le am, să caut să le păstrez cât mai bine și să le cos, repar, curăț, îngrijesc mai mult decât acasă, când aveam acces facil la orice. Poate fi un exercițiu de autoeducație și pentru tine și poți începe aruncând o privire pe pagina de sustenabilitate de pe site-ul Decathlon România.


Danemarca este una dintre țările care are un mod foarte plastic și sugestiv de a înfățișa efectele nepăsării noastre asupra mediului înconjurător
Ce arunci tu aiurea, posibil să mănânce el. Și apoi tu. Și nu e păcat?


11. Alege să sprijini economia locală


Acesta este unul dintre exemplele în care impactul tău chiar este vizibil și palpabil. Alege să sprijini economia locală în toate călătoriile tale. Alege restaurante cu specific local sau chiar street-food, bea sucuri proaspete, din fructe locale proaspăt stoarse și încearcă berea și vinul local. Alege tururi organizate de oamenii din sat, lucru care va avea un impact cu atât mai mare cu cât țara este mai săracă. Nu am nimic împotriva platformelor precum Get Your Guide, de exemplu, chiar deloc, în cele 3 sau 4 dăți în care am apelat la ei serviciile au fost cum nu se poate mai bune, însă, pe lângă faptul că prețurile practicate de ei (și de alții similari) sunt de 2-3 ori mai mari decât prețurile pe care le găsești direct în locație, banii nici nu merg către economia locală. Toate excursiile pe care le-am luat în aceste aproape 5 luni de când am plecat cu Joy au fost luate direct de la localnici și nu am regretat niciodată alegerea.


Cumpără suveniruri locale, realizate manual, chiar dacă sunt ceva mai scumpe decât cele de masă și nu chiar atât de perfecte – asta e dovada faptului că sunt autentice! Plătește un pat modest, dar curat și plin de suflet în casa unui localnic și stai cu el la masă, întreabă-l cât de multe lucruri poți, folosește-te de interacțiunea asta pentru a învăța câteva cuvinte în limba țării în care te afli și vezi dacă nu te poate ajuta chiar el să ajungi în diverse locuri de interes pentru tine. Valoarea pe care o vei primi la schimb este nemăsurată, iar banii pe care îi vei cheltui nu doar că vor fi mult mai bine investiți, dar vor fi și mai puțini.


Toate tururile pe care le-am făcut până acum au fost luate de la localnici
În mod cert, localnicii au mai mare nevoie de noi, decât au agențiile de turism internaționale (fotografii din Nepal)


12. Travel slow(er). Bucură-te de ce trăiești!


După ani de zile în care am căutat să profit la maxim de fiecare city-break de 3 zile, abia în călătoria asta am început să învăț să iau lucrurile mai ușor, să îmi las timp, să înțeleg cu adevărat experiențele și ceea ce trăiesc. Călătoritul în tihnă, pe lângă faptul că are ca efect reducerea amprentei de carbon, te ajută și pe tine și trăiești mai mult, mai des și mai bine în prezent, un exercițiu pe care îl fac zi de zi, cu bucurie. Dacă simți că ți-a picat cu drag un loc, dă-i puțin mai mult timp decât ți-ai propus. Fă un curs de dans sau de gătit, citește o carte în colțul ăla de natură pe care l-ai îndrăgit, apropie-te de oameni, ia masa în locurile simple în care o fac ei. Tocmai experiențele astea pe care nu le poți plănui – oameni, locuri – sunt cele care ne îmbogățesc cu autenticitate. Și, de cele mai multe ori, sunt cele care și costă cel mai puțin.


Recunosc, mi se pare greu să fac asta, e un exercițiu activ constant. Mă lupt mereu cu teama de a nu rata lucruri de bifat și cu gândul „cel mai probabil nu voi mai reveni aici, hai să fac tot ce se poate!”. Mi-e greu să mă debarasez de obiceiul meu de a dormi 4-5 ore în fiecare noapte în concedii și de a fugi non-stop între destinații. Într-un citybreak de 3 zile poate avea sens, într-o experiență de viață, chiar deloc. Nu e realist, nu e sustenabil, nu e sănătos. Bucură-te mai mult de ce trăiești, și universul va trăi și el mai mult!


Dacă îți merge cu adevărat un loc la suflet, dă-i mai mult timp; asta am simțit eu să fac în sătucele izolate din Columbia și mă bucur că am făcut-o
FOMO - Fear of Missing Out - unul dintre motivele principale care nu ne permit să ne relaxăm cu adevărat în călătoriile noastre. Și dacă pierd ceva wow în timp ce stau?! Știi ce zic? Sigur știi...


13. Redu, pe cât posibil, obiceiurile pline de consumerism


Îmi plac la nebunie locurile de tip all you can eat, cu prețuri decente și cu prețuri uriașe pentru risipă. Poți mânca oricât dorești, adevărat, fără să plătești niciun bănuț în plus. Dar nu, nu poți risipi oricât fără să nu plătești pentru asta – în funcție de cât lași în farfurie la final, posibil să plătești extra mai mult decât ai plătit pentru toată masa.


Risipa și consumerismul te afectează pe tine, pe termen scurt, iar mediul pe termen lung. Nu îți umple frigiderul la cazare cu de toate, să fie, că nu se știe niciodată. Ba se știe, fii pe pace. Nu-ți umple cu vârf și moț farfuria la micul dejun, doar pentru că ți-e lene să mai mergi odată. Și pentru că e gratis, doar am plătit pentru el! Îmi amintesc de un review la restaurantul unui hotel, restaurant drăguț, cu mâncare bună și prețuri accesibile, oferit de un domn care, după ce a complimentat felurile de mâncare și varietatea lor, a subliniat că farfuriile erau prea mici și a fost nevoit să se ridice de mai multe ori să și le umple. Așa că a oferit o stea. Tot ce primești, ieftin sau aparent gratis, are de fapt un cost.


Nimic nu este gratis. Ce nu plătești acum, vei plăti cu altă ocazie
Singapore este una dintre țările cu cea mai puțină natură „naturală” și, totuși, una dintre țările cu cea mai multă natură. Are sens?


14. Descoperă destinații mai puțin turistice


Nu doar locurile în care merge toată lumea sunt frumoase și ofertante. Thailanda e mai mult decât plaje, Paris e mai mult decât Eiffel și Londra mai mult decât Big Ben. Pe măsură ce alegi să fii mai mult călător, explorator, începi să apreciezi mai mult experiențele care deschid drumuri noi și să eviți capcanele turistice. Deși este tentant să bifezi același bucketlist universal într-o destinație, după ce tragi linie, faptul că ai mers pe drumul tău și, mai mult decât atât, l-ai deschis și pentru alții, poate fi chiar mai satisfăcător de atât. De multe ori, realitatea unor locuri nu se ridică la nivelul așteptărilor create de promovarea lor sau te afli în situația în care aștepți ore în șir la cozi sau plătești sume exorbitante pentru a bifa o destinație mult dezamăgitoare față de ce îți imaginaseși din on-line.


Asta nu înseamnă că trebuie să eviți hotspot-urile unei destinații ci că, uneori, nu știi cu ce amintiri frumoase te vei alege dacă vei îndrăzni să pui piciorul în afara drumul bine bătut turistic. Dacă modul în care te documentezi pe internet este de tipul cele mai frumoase locuri din/ ce să faci în/ itinerar de o săptămână în/ destinații turistice în, exact aia vei primi la schimb – cele mai turistice destinații. Sunt numeroși bloggeri internaționali, backpackeri în marea lor majoritate, care caută alternative inovatoare și sustenabile în destinații de top. Nu uita să faci căutările în limba engleză și să folosești termeni nisați.


Am mereu o mare satisfacție cât pot descoperi locuri noi


15. Cazează-te în locuri care respire natură


Tot mai multe persoane iau în calcul aspecte care țin de mediu și sustenabilitate atunci când construiesc o cabană pe care doresc să o introducă în circuit turistic. Cum spuneam, ce e bun pentru mediu este, de fapt, bun și pentru tine. Printre avantajele proprietarului se numără durabilitatea construcției, faptul că ea se autosusține din punct de vedere căldură, izolație și, implicit, costurile lui în timp vor fi mai mici. Printre avantajele tale se numără faptul că respiri aerul curat al unor materiale naturale, netratate suplimentar, faptul că este poziționată în sânul naturii, că ai priveliști frumoase, că natura, vorba ceea, e naturală.


Bucuria mea e cu atât mai mare cu cât văd că acest interes pentru locuințe sustenabile își face loc și în România, nu doar în străinătate, așadar opțiuni există și foarte aproape de casă. Despre o astfel de cabană am povestit recent într-un articol pe care îl poți citi aici. Plus de asta, pe anumite platforme (Booking, printre ele), poți filtra căutările de cazare în funcție de nivelul de sustenabilitate al construcției. Cât de grozav e lucrul ăsta?!


Locuințe din trestie, pe o insulă plutitoare de trestie, din Peru. Ce altceva mai sustenabil și prietenos cu mediul îți poți imagina?


16. Înainte să fii generos, caută să înțelegi ce înseamnă asta pentru economia locală


Când ești călător într-o țară din lumea a 3-a, chiar dacă ești backpacker sau călătorești pe buget, e imposibil să nu fii impresionat de sărăcia din jur și să nu îți dorești să ajuți, cumva. Să oferi un bacșis foarte mare, total disproporționat cu ce se obișnuiește sau să oferi diverse lucruri care ție nu îți folosesc dar pentru comunitatea respectivă reprezintă o noutate foarte valoroasă, nu este întotdeauna cel mai responsabil lucru din punct de vedere social pe care îl poți face. De asemenea, nu este recomandabil să oferi bani oamenilor de pe stradă (indiferent cât de creativ sau agresiv ți-o cer) sau dulciuri copiilor, deoarece doar vei propaga o activitate aparent nedăunătoare, dar care se va transforma într-un obicei pe termen lung care va atrage tot mai mulți adepți – de ce să muncesc dacă oricum primesc bani?

În mod evident, uneori nu e atât de ușor să treci impasibil mai departe. Deși citisem mai multe articole și o carte despre motivele pentru care nu e bine să dai bomboane copiilor pe care îi întâlnești pe potecile de munte în Himalaya, am ajuns să le ofer trei sferturi din toate batoanele mele pe care le aveam pentru 2 săptămâni. Știam de fiecare dată că nu e bine, și tot o făceam. Nu e vorba despre a respecta fiecare regulă scrisă sau nescrisă, cât despre a înțelege impactul acțiunilor tale pe o durată mai mare decât cea necesară unui copil negru cu muci la (și în) gură să devoreze batonul cu ciocolată și nuci.


Mi-a fost tare greu să mă abțin să nu le dau dulciuri copiilor de pe cărările de munte din Himalaya, deși știam că nu este bine să fac asta...


17. Reciclează și reutilizează cât de des posibil


Îmi amintesc că eram la un concert de rock în aer liber, pe o pajiște imensă din Autria, Pannonia Fields, în timpul verii. Toți de abia așteptam să ajungem la locație, să ne punem corturile și să ne bucurăm de bere rece. Ia berea de unde nu-i, deoarece la concert erau peste 30.000 de oameni, iar puținele magazinașe din interior nu avea frigidere care să facă față cererii. Așadar, tot ce puteai face, era să stai cu orele la coadă la magazin, să cumperi la supra-preț o bere oribil de caldă pe care să o bei cât te puneai din nou la coadă. Ah, pardon, puteai face și altceva – să reciclezi. La fiecare 10 doze de bere găsite pe jos și reciclate, organizatorii îți ofereau un draft de bere proaspăt și rrrrrece, într-un pahar reciclabil, pe care dacă îl pierdeai, îl plăteai!


Subliniez faptul că eram la un concert rock în aer liber, 10 doze aveai sub călcâie cât săreai pe o melodie, nu e vorba de un proces de căutare ci, maxim, de aplecare să le ridici, să le pui în punga oferită de organizatori. Acesta era SINGURUL fel în care puteai avea acces la bere rece. Poate pare greu de crezut, dar când noi mergeam cu sacul de doze, aveam 2-3 persoane în fața noastră, în timp ce la coada de la magazin, erau sute sau mii. Noi beam bere rece pe gratis, ei bere clocită la supra-preț. Atunci mi se părea cool, acum mi se pare trist.


Exemplul acesta poate fi extrapolat și adaptat. Poartă cu tine o sticlă reutilizabilă și umple-o cu apă potabilă. Pune-ți cafeaua dimineața în ea, când pleci devreme de la cazare. Folosește o sacoșă reutilizabilă din material pentru cumpărături, din aceea de se face atât de mică încât îți încape în pumn. Dacă preferi pungile de plastic, nu le arunca după ce așezi cumparaturile, ci refolosește-le. Când nu le mai pot folosi pentru cumpărături, îmi pun încălțările în ele, înainte de a le așeza în rucsac. Nici apoi nu le arunc, ci le folosesc pentru a strânge după Joy. De cele mai multe, ce arunci nu sunt doar lucruri. Are sens?


Un concert rock de la care am învățat mai mult despre reciclare decât la școală...


18. Strânge după tine. Chiar și după alții


Îmi asum niște perechi de ochi date peste cap acum „serios, îmi spui să-mi arunc lucrurile la coș?!”. Da, foarte serios. Mai ales în locurile în care coșul de gunoi nu îți este la îndemână sau în care, din păcate, întreg locul în care te afli pare a fi un coș de gunoi... În destinațiile europene de top gunoiul se adună movilă-movilă pentru că plătesc să fiu aici!/ dacă le strâng eu, la ce mai e plătit măturătorul ăla?. Pe lângă mai clasicele e doar un chiștoc/ ce să fac dacă nu e niciun coș de gunoi în preajmă?!/ las și eu asta aici și dacă nu o ia chelnerul, o ia vântul/ era deja murdar/ e mică, nu se pune/ doar nu m-oi plimba cu ea în mână și multe alte variațiuni pe această temă. Precum copilul iubitor de stele de mare, poți face și tu o diferență doar prin faptul că decizi să nu arunci mucul de țigară pe jos, ci să îl pui înapoi în pachet.


Prin faptul că alegi să nu faci rău, alegi, de fapt să faci bine. Desigur, demersul acesta poate merge mai departe, te poți alătura evenimentelor special organizate în acest scop, în care se face curățenie colectivă în diverse zone ale țării. Mai mult decât atât, poți refolosi pungile de la punctul anterior pe munte, la coborâre și să mai aduni din bună-creștere pe care o lasă unii drumeți pe munte și să o pui acolo unde îi este locul: la gunoi.


Normalitate de Nepal, la care contribuie cu succes și turiștii, că oricum e mizerie, nu?


19. Respectă idividualitatea fiecărei culturi pe care o vizitezi


Ce altă oportunitate mai bună să creezi punți între culturi decât călătoritul? Amintește-ți că de fiecare dată când intri într-o cultură nouă, e ca și când intri într-o casă ale cărei obiceiuri nu le cunoști, dar care te primește cu drag și bucurie. Amintește-ți că niciodată când călătorești nu ești pe teritoriul tău. Ce e normal pentru tine, poate fi jignitor pentru altul.


Îmi amintesc că eram într-un templu în China, iar la intrare era un semn mare care interzicea fotografiatul. In stânga mea, un coleg, făcea poze ca mitraliera țac, țac, țac, fără pauză. Un localnic se apropie și îl roagă în șoaptă să înceteze. De ce? E foarte frumos aici, și acasă fac multe poze în biserici, e ok. Nu, nu e ok. Pentru tine ar fi ok ca eu să îmi deschid o doză de bere la tine în biserică și să o beau la slujbă? Ah, dar nu e deloc același lucru! Exact nu este, pentru că probabil voi nu aveți un semn prin care să mă rugați să nu beau bere, deci nu ar fi atât de deplasat. Dar noi avem un semn prin care vă rugăm să nu fotografiați.


Asigură-te că te documentezi suficient despre obiceiurile locului în care mergi și fă tot posibilul să nu ofensezi. Sau, cel puțin, citește semnele. Comportamentul tău poate face un om să se simtă respectat în casa lui sau batjocorit. Tu cum ți-ai dori să te facă un oaspete să te simți în casa ta? Mai ales ținând cont de faptul că oaspetele e de-a dreptul neinvitat?



20. Învață să vorbești pe limba localnicilor


Câteva vorbe și expresii uzuale în limba locului în care urmează să călătorești nu doar că te vor ajuta la nevoie, atunci când nimeni nu vorbește limba ta, dar reprezintă o dovadă atât de simplă și plină de suflet de sustenabilitate. Oare ce dovadă mai bună de apropiere sinceră și respect poți oferi unei culturi, alta decât dorința de a exprima un gând frumos, un sentiment sau o vorbă de suflet în limba ei?


Respectă obiceiurile locului în care mergi și învață câteva cuvinte în limba localnicilor


Dragă călător bun,


Te invit să arunci o privire rapidă peste toate cele 20 de puncte din acest articol. Este vreunul complicat sau de neatins? Mai bine decât atât, ignoră beneficiile pentru mediu și gândește-te la tine – nu îți dorești experiențe accesibile, ieftine și deosebite în călătoriile tale?


Acum privește din nou la cele 20 de puncte – nu asta îți oferă ele? Că în plus fac și un serviciu vital mediului, este doar un bonus, până la urmă. Poți vedea mai clar acum, oare, că făcând bine planetei îți faci, ție, de fapt, un bine? Nu-i așa că, chiar fără să te gândești, făceai oricum o bună parte dintre aceste lucruri în mod pasiv, atât acasă, cât și în călătoriile tale? Dacă răspunsul este da, următorul pas este să le faci într-o manieră activă. Acelea care îți sunt comode și la îndemână, nu îți cere nimeni să transformi vacanțele într-o serie de compromisuri și frustrări, doar pentru a pune niște bife pe harta verde a lumii. Fă ce poți și cum poți tu, universul îți va fi recunoscător oricum!


Cu drag,

Un călător care învață să fie mai bun, zi de zi


Dacă ai ajuns cu lectura până aici și ți-a făcut plăcere, ai găsit ceva interesant sau ți-a oferit câteva idei utile despre cum ai putea să călătorești și tu într-o manieră mai prietenoasă cu mediul, dar și cu buzunarul tău, îmi poți face cinste cu o bere. Dacă doar ai scrollat până aici plictisit/ă de conținutul total neinteresant, îmi poți face cinste cu un bax de bere, ca să am inspirație mai bună pentru următorul articol. Eu îți mulțumesc oricum. 🙂


Buy Me A Coffee

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗


Comentarii la “Cum poți călători și tu într-o manieră mai sustenabilă pentru mediu?

  1. Sunt total de-acord cu tine la toate aspectele prezente aici, in special la punctul 14 si iti voi da exemplul primei noastre iesiri in Asia, mai exact Bali. Probabil stii cat de controversat este si catre pareri pro si contra exista. Eu nu le-am ascultat pe niciunele, ci am plecat cu inima deschisa catre o destinatie de vis si am acceptat tot ce am vazut si simtit acolo. Am refuzat acele tururi extrem de turistice, am facut traseele din orezarii de cate 4-5h si am vazut niste locuri neatinse de turisti, unde ne faceam cu mana localnicilor ce culegeau orezul, am stat in doua din cele patru cazari in locuri 90% locale, toti copiii ne faceau cu mana, ne salutau, am ajuns in casa unui localnic doar pentru ca am gresit un drum si ne-a intrebat daca dorim sa mergem la el pentru un ceai si un cartof fiert si a fost experienta vietii noastre. Nu am stat in piscine la resort-uri sau nu ne-am plimbat cu ATV-ul in jungla pentru ca simplu: de ce sa merg 17h acolo daca fac ceva ce pot face la Sinaia?
    aaa iar chipul oamenilor care se lumina cand le multumeam in balineza sau inclinam capul si puneam mainile in acel stil specific, este ceva la care ma gandesc cu mult drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
HAIHUI cu Swit Rocs
Blog de călătorii, trasee montane, parteneriate de promovare și creare de conținut. Toate experiențele și fotografiile sunt personale.
Acest blog NU este un ghid turistic cu pași exacți de urmat, sfaturi și ture organizate.
Contact
SC Swit Rocs Stories SRL
Instagram
Social Media

Termeni și condiții

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗