Cum găsim cele mai ieftine bilete de avion?
Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
Cum găsim cele mai ieftine bilete de avion?
[ Tot ce trebuie să știi dacă dorești să găsești bilete de avion ieftine în 2023 ]



Dragă călător descurcăreț,


Cum bine știi și tu, multe s-au schimbat după pandemie, unele dintre care, ireversibil. Posibilitatea de a găsi bilete de avion foarte ieftine sau super-oferte la 5 Euro pe câte un segment european a scăzut mult sau aproape a dispărut cu totul. Trucurile pe care le știam înainte de pandemie, nu par să mai aibă rezultate – caută bilete de avion marțea că-s mai ieftine, intră incognito pe browser la fiecare căutare, așteaptă last minute-uri, fii pe fază la ofertele de 5-10 Euro la Ryanair etc., sunt strategii dintr-o altă epocă. Epoca pre-covid. Companiile aeriene sunt mult mai inteligente decât atât, iar algoritmii care stau la baza stabilirii unui preț sunt ocupați cu lucruri mult mai importante care se întâmplă în lume (evenimente, sărbători, sezoane, cerere, acțiunile competitorilor, prețul combustibilului etc.) decât zilele de marți sau spionarea activității tale din browser.


Vremea în care găseam bilete de avion la 5-10 Euro s-a dus. Tot cu ea ar trebui să se ducă și preconcepțiile despre cum găsim bilete ieftine


Așa cum este, totuși, de înțeles, companiile aeriene încearcă și ele să recupereze din pierderile perioadei covid și cum pot face asta altfel, decât prin intermediul nostru. Noi încercăm să recuperăm din timpul în care nu am călătorit în perioada aceea, și cum putem face asta altfel, decât prin intermediul lor. Ei vor mulți bani, noi vrem să dăm puțini bani.


Putem să facem cumva să fie la mijloc? Putem.


Nu e știință, nu e magie, nu sunt secrete, nu sunt trucuri, nu sunt descoperiri revelatoare – nici în acest articol nici în vreun altul pe care l-ai putea citi pe internet. Este doar răbdare, puțină documentare și puțin mai mult timp investit în procesul de căutare a biletelor. Dacă ești confortabil cu acest lucru, cele ce urmează foarte posibil să îți fie de folos și să te ajute să salvezi sume de bani pe care le poți folosi altfel în călătoriile tale. Dacă primele puncte din listă îți vor părea cunoscute, ultimele s-ar putea să îți ofere niște idei la care nici cu gândul nu gândeai până acum, așa că răbdare să ajungi până la final.


În cazul în care cauți un articol despre cum poți călători ieftin în general, nu doar din punct de vedere al vedere al biletelor de avion, îți recomand articolul Cum să călătorești ieftin și bine.



20 de moduri în care poți găsi bilete de avion de ieftine


1. Familiarizează-te cu cele mai bune motoare de căutare, dar NU îți alege favoritul


Testează cât mai multe motoare de căutare. De fiecare dată, pentru fiecare zbor. Fidelitatea nu este o calitate care să te ajute în acest caz. Fiecare motor de căutare are câteva restricții, astfel că e posibil ca un zbor care să se potrivească nevoilor tale să nu fie listat pe un site, dar să îl găsești pe celălalt. Motoarele de căutare nu sunt companii aeriene. Spun acest lucru ca urmare a multor întrebări pe care le-am primit de tipul „ar fi o idee bună să zbor cu Momondo?”. Momondo nu zboară, Momondo te ajută pe tine să zbori mai ieftin. Aceste motoare de căutare nu sunt nici agenți de călătorie virtuali, în sensul în care nu îți oferă oferte personalizate, pur și simplu caută într-o manieră exhaustivă pe internet, în timp real, cele mai avantajoase opțiuni de zbor și cazare. Rolul lor este doar să caute în locul tău, informație care deja există, și să o adune într-un singur loc. Plus de asta, îți oferă diverse variante în care să rezervi zborul.


Deși sunt numeroase astfel de opțiuni, eu folosesc, cu precădere, 3 dintre ele:

1. Momondo

2. Skyscanner

3. Google Flights


Intră pe fiecare dintre ele, testează, joacă-te, vezi ce poți face cu ele. Eu am și aplicațiile instalate pe telefon. Dacă știi exact unde și când vrei să pleci, pune informația în toate cele 3 și abia apoi alegeți favoritul. Pentru acel zbor, nu și pentru următorul, bine? 😉


Dintr-un motiv pe care nu mi-l explic, am o pasiune pentru Momondo și mereu caut prima dată aici. Totuși, fiecare motor are o serie de restricții, astfel că e posibil să ratezi un zbor bun dacă ești obișnuit să cauți doar într-un singur loc


 
2. Setează alarme


Dacă ai decis ce și unde dorești dar mai ai ceva vreme să te decizi asupra achiziției, poți seta o alarmă pe motoarele de căutare pentru destinația și perioada dorită și vei fi notificat pe email de fiecare dată când prețul a scăzut. Nu poate garanta nimeni că foarte din timp este mai ieftin și, cu atât mai puțin, că last minute va fi ieftin. Îți poți face, totuși, o părere cât de cât, urmărind analiticele de pe Google Flights, care îți oferă un grafic cu evoluția prețurilor pe zborul de interes pentru tine din ultimele luni. De asemenea, îți oferă recomandări de rezervare în zile cu preț mai mic sau estimează perioada pe care o ai la dispoziție pentru a face rezervarea la acel preț.


Dacă ai suficient timp și nu îți este teama că prețul va urca vertiginos, poți seta alarma pentru zborul dorit și aștepta câteva zile/ săptămâni pentru a vedea trendul, fără a te îngrijora că nu vei afla primul când și dacă prețul va scădea.


Pe toate motoarele de căutare poți seta alarme pentru a fi notificat pe email. Exemplul de mai sus este de pe Google Flights, poate cea mai exhaustivă dintre cele 3 platforme sugerate anterior

Google Flights te ajută să ai așteptări realiste în viitor, pe baza graficelor de preț din trecut și îți indică perioada pe care o ai la dispoziție până ce prețul se va schimba


 
3. Aruncă o privire și pe site-urile de OTA (Online Travel Agencies)


Deși la prima vedere ar putea părea că agenții online de călătorie fac același lucru ca și motoarele de căutare, nu este adevărat. Platformele de OTA cumpără un număr de zboruri de la diverse companii aeriene, pe care apoi le vând pe site-urile lor. În funcție de momentul în care cauți și de fluctuațiile de preț ale companiilor aeriene, este posibil ca prețul agentului de travel să fie mai mic. De cele mai multe ori, motoarele de căutare menționate anterior iau în calcul și aceste oferte, dar nu de fiecare dată, deci nu strică să verifici.


Preferatele mele sunt:

1. KAYAK

2. Expedia

3. Kiwi


Metodele de căutare de la OTAs sunt similare cu cele de la motoarele de căutare, atâta doar că procesul care stă în spate este diferit. OTAs sunt intermediari la vânzare, motoarele de căutare sunt intermediari la găsire
Kiwi: (zic ei) noi hackuim sistemul, tu zbori mai ieftin


 
4. Verifică prețul și pe site-ul companiilor aeriene

În mod cert un pas esențial este să verifici prețul zborului ales și direct pe site-ul companiei aeriene (în cazul în care, desigur, toate segmentele zborului au același operator). Dacă în trecut foloseam motoarele de căutare doar ca să mă ajute să găsesc cel mai bun operator și apoi să iau biletul direct de pe site-ul lui, în ultima vreme am avut de mai multe ori surpriza să văd că este mai scump. Un exemplu concret este momentul în care căutam cea mai bună variantă de zbor pentru a da startul călătoriei mele solo în lume, alături de Joy.


Dintre opțiunile găsite pe motoarele de căutare am înclinat spre Turkish Airlines, companie pe care o prefer în general, în detrimentul oricărei alteia. Deși zborul era mai lung (în mod evident, compania operează, cu precădere zboruri în Asia, iar nu în America Latină), prețul era mai bun, precum și condițiile de călătorie cu Joy. Nu mică mi-a fost mirarea să intru direct pe site-ul Turrkish Airlines și să văd un preț simțitor mai mare decât cel oferit de Momomdo. Aceasta nu este o regulă, prețul poate fi mai mic, mai mare sau egal cu cel de pe motoarele de căutare, deoarece taxele sunt diferite în fiecare caz. Astfel că, dacă zborul ales este operat de aceeași companie, înainte să plătești verifică și pe site-ul oficial al companiei.


Am fost foarte surprinsă să văd că zborul pe site-ul Turkish era mai scump decât același zbor pe Momondo


 
5. Fii cât se poate de flexibil, atât cu perioada cât și cu destinația


Știu că asta nu este posibil mereu, mai ales dacă ai un job fulltime cu un concediu prestabilit sau dacă trebuie să acomodezi orarele mai multor persoane din familie sau grup de prieteni, dar un grad de flexibilitate, mai mic sau mai mare ți se poate aplica și ție. Așadar, dacă nu ești forțat 100% să alegi o anume destinație și un anume orar, profită de acel lucru care poate fi variabil.


Vrei neapărat să mergi în Spania? Alege să eviți luna august, vacanțele copiilor și sărbătorile comune în Europa și caută să ai zborurile în timpul săptămânii. Evită zilele de luni și vineri fiindcă atunci încep/ se termină călătoriile de business.


Vrei să mergi neapărat undeva între 11 și 18 septembrie dar nu te-ai decis unde? Selectează datele dorite în motorul de căutare, alege aeroportul de pe care dorești să pleci și alege opțiunea „anywhere” pentru destinație (care poate fi denumită dfierit de la un motor de căutare la altul) și lasă-te inspirat de rezultate.


Știi că vrei să mergi în Thailanda cândva pe la final de an, dar nu contează foarte mult când? Alege o perioadă, bifează datele flexibile, alege aeroportul de plecare și pune toate aeroporturile din Thailanda la destinație. Dacă folosești Momondo, spre exemplu, ți se va deschide un tabel cu variante de plecare și sosire și combinații de prețuri. Dacă perioada nu este fixă, dar știi că vrei să fii sigur plecat o săptămână, două, un weekend, poți filtra căutările după asta. Sau folosește opțiunea „cheapest month” de la Skyscanner. Dacă destinațiile și datele sunt fixe, ordinea lor poate varia.


În urmă cu câțiva ani am vrut să vizitez Thailanda, Malaysia și Singapore, dar cu mai mult timp petrecut în Thailanda. Atât am sucit opțiunile încât cea mai ieftină a fost dus-întors în Thailanda, și în mijlocul călătoriei zbor spre Singapore, alte 3 zboruri în Malaysia și apoi înapoi în Thailanda. Plus de asta, intern am zburat doar cu bagaj de mână, bagajele mari le-am lăsat în Thailanda. Dacă îți sunt clare destinațiile, sucește-le și învârte-le până găsești cea mai simplă cale. Dacă faci asta, nu uita de funcția „multi-city” de la Momondo, bine?


Ai foarte multe opțiuni din care să alegi unde îți poți permite să fii flexibil
Încearcă funcția explore anywhere de la Skyscanner
O simulare de multi-city pe Momondo
Încearcă cât mai multe combinații de zboruri, până o găsești pe cea mai ieftină


 
6. Nu călători în perioadele de vârf


Așa cum mulți dintre noi se uită la final de an ce zile libere primim de la stat și cum se leagă week-end-urile de anumite sărbători, aproape la fel fac și algoritmii companiilor aeriene. Aproape la fel, doar că mult mai bine și mai exhaustiv. Sărbători, vacanțe, concerte importante, vârf de sezon, weekend, toate vin cu prețuri pe măsură. Am călătorit de nenumărate ori în extra sezon și a fost o decizie foarte bună. Nu spun că este valabil mereu, nimeni nu își dorește să meargă pe plajă și să fie plouat două săptămâni nonstop doar ca să fie mai ieftin.


Ce aleg eu să fac dacă iau în calcul extra-sezonul într-o destinație, este să studiez ce comportament are vremea. În primul rând mă uit pe Holiday Weather, pentru a vedea comportamentul vremii în zilele mele de interes, în anii trecuți. Dacă vremea pe mâine e improbabilă, vremea din trecut de pe acest site este cât se poate de acurată. Apoi, mă ajut de prietenul Google care, în mod cert, are articole despre toate perioadele anului și îmi iau decizia în funcție de asta.


Dacă perioada aleasă este musai în plin sezon și prea puțin poți interveni la prețul biletului de avion, o recomandare este să alegi cazarea cu cât de multe luni înainte, de preferat una care se poate anula gratuit chiar înainte de începerea sejurului. Aici chiar poți face o economie. Când alegi să profiți de sărbătorile legale din România, caută să mergi în locuri care nu au aceleași sărbători.


Codurile de culori de pe Momondo te ajută să vezi cu ușurință care sunt perioadele de vârf dintr-o destinație


 
7. Când este posibil, călătorește doar cu bagaj de mână


Politica bagajelor, de mână și de cală este într-o continuă schimbare, iar prețurile într-o continuă creștere. Caută să călătorești cât de mult doar cu bagaj de mână. Dacă îți dorești să adaugi 2-3 rochii în plus la bagaj, poate fi mai ieftin să le cumpei direct de la destinație. Zborurile low cost permit un singur bagaj de mână și acela mic, dar nimeni nu precizează câte haine poți purta pe tine la îmbarcare sau câte pălării, nu-i așa?

Poate fi incomod pentru moment, dar te va ajuta să economisești. Aleg mereu să port ce este mai mare și mai greu, eventual pun o geacă pe braț, încalț bocancii chiar dacă afară e cald și las teneșii în rucsac, deoarece ocupă mai puțin. Mă asigur că fiecare buzunar este ocupat cu câte ceva. Rulez hainele în rucsac, nu le împăturesc. Ocup golurile, cum ar fi interiorul încălțărilor, cu șosete sau lenjerie. Dacă am o cameră foto o țin la gât. Dacă sunteți mai mulți puteți împărți un bagaj de cală, poate nu este nevoie ca fiecare persoană să aibă un bagaj întreg.


În cazul zborurilor low cost, de multe ori bagajul costă mai mult decât zborul în sine. Merită?


În călătoria din Norvegia-Finlanda din această iarnă am călătorit tot cu bagaj de mână, deși hainele groase, în mod evident, ocupă mult. Am folosit fiecare colțișor posibil și l-am umplut cu câte ceva


8. Profită de ofertele pentru studenți


Anumite companii (și nu puține!) oferă discount tinerilor până în 26 de ani. Dacă nu știai asta, este pentru că deși le oferă, companiile nu le marketează. Dar ai nenumărate șanse de a obține o reducere de 10-20% din prețul zborului. Poți folosi folosi site-ul Student Universe pentru a vedea care sunt companiile aeriene care oferă acest beneficiu sau, dacă ai decis deja asupra companiei cu care dorești să zbori, poți căuta prin cotloanele site-ului ori îi poți contacta să îi întrebi.


Foarte multe companii aeriene au oferte pentru studenți, doar că le țin ascunse. Nu te sfii să întrebi de ele, dacă te încadrezi!



 
9. Abonează-te la newslettere


Abonează-te la Newsletter-ele companiilor de interes pentru tine și la agregatoare de vacanțe do it yourself, care anunță diverse oferte și combinații de zbor cu cazare. Eu sunt abonată la:

1. Travelator

2. Aventurescu

3. Tiptrip


Atenție, acestea nu sunt nici motoare de căutare, nici OTA-uri cu oferte. Acestea sunt bloguri, care au oameni în spate, care caută oferte accesibile pentru tine. Dincolo de acest beneficiu, pe mine aceste platforme m-au ajutat de multe ori să mă decid asupra unor destinații la care altfel nici nu mă gândisem. Ia în calcul că anumite oferte wow fie sunt disponibile pentru o perioadă foarte scurtă de timp, fie au un număr de bilete la acel preț. Odată ce acel număr de bilete s-a vândut, prețul crește cu un procent și tot așa, până se epuizează numărul de bilete din ofertă. Desigur, nimeni nu îți va spune asta, reține doar că dacă ție o ofertă primită printr-un newsletter ți se pare de necrezut, li se va părea și multor altora.


Fără intenția de a încuraja impulsivitatea, uneori e acum ori niciodată!


Deși ceva mai rare, oferte bune de zbor încă există, mai ales pentru Europa. Aceasta este o captură de ecran din Newsletter-ul de astăzi de la Aventurescu


 
10. Alege (și) zboruri cu escale


Nu întotdeauna un zbor direct este mai accesibil. Da, un zbor cu escală îți va răpi mai mult timp, lucru care s-ar putea să merite sau nu, important este să faci calculele și să vezi care pierdere este mai mică. Dacă alegi zboruri cu escală, nu uita să te asiguri că escala este pe același aeroport și că nu trebuie să plătești bagajul pe segmente (lucru foarte probabil dacă folosești operatori diferiți).


Poți merge mai departe cu această idee și să cumperi din start biletele pe segmente, lucru care presupune o documentare mai temeinică și un calcul detaliat de costuri, pentru că dacă va fi nevoie să iei și mijloace de transport între aeroporturi sau să dormi o noapte în tranzit, este posibil ca după ce tragi linie să plătești mai mult și să fii irosit și mai mult timp. Ideea poate fi una bună mai ales dacă îți dorești să vizitezi și orașul de tranzit și atunci timpul nu este pierdut. Poți folosi Google Flights pentru a face calculele și pe segmente, dar și în total.


Spre exemplu, când am revenit din Rusia am avut posibilitatea să aleg o escală de 12 ore în Amsterdam. Nu doar că a fost o variantă mai ieftină decât direct sau cu escală de 2 ore, dar mi-a oferit o zi întreagă să vizitez orașul. Dacă alegi această opțune nu uita să verifici cât de departe este aeroportul de oraș, cât timp îți ia și cât te costă și care sunt politicile de ieșire de pe acel aeroport în condiții de escală.


La întoarcere din Rusia, în loc să iau zbor direct, am ales o escală full-day în Amsterdam. Nu doar că a fost mai ieftin, dar am avut timp suficient să vizitez orașul.


 
11. Nu lua (întotdeauna) zbor dus-întors în același oraș


Uneori poate fi mai avantajos să iei zborul de dus într-un oraș și retur în altul. Multe zboruri cu WizzAir aveau un preț infim la dus, și de 20-30 mai scump la întors. Așa că verificam dacă mă pot întoarce de altundeva, la preț mic. Spre exemplu, în iarnă am zburat în Rimini cu 20 sau 30 de Euro, însă biletul de retur era foarte scump, astfel că am decis să revin din Treviso. Nu doar că biletul a fost mult mai ieftin, dar oricum îmi doream să merg și la Carnavalul de la Veneția. Așadar, dacă reveneam în Rimini, plăteam și prețul (destul de mare) pentru biletul de tren de retur și biletul de avion de câteva ori mai mare.


Zbor spre Rimini și retur de la Carnavalul de la Veneția - nu doar că a fost mai ieftin, dar am vizitat și mai multe orașe diferite


 
12. Verifică costurile în aeroporturile învecinate


Nu de puține ori românii aleg să zboare din Sofia sau din Budapesta și asta deoarece diferențele de preț pot fi foarte mari. Sigur, să ajungi în într-un aeroport dintr-o țară vecină presupune un timp extra și costul de transport însă, uneori, diferențele pot fi de sute de euro de persoană. Întotdeauna pune în balanță toate aspectele, nu doar prețul în sine al biletului de avion. La întoarcerea dintr-o vacanță și Belgia și Olanda am preferat să iau avionul la un preț foarte mic spre Budapesta. Am vizitat 2 zile apoi am luat un autocar spre casă. Din toate punctele de vedere pentru mine a fost mai bine, dacă mă grăbeam sau nu eram interesată să vizitez Budapesta, nu ar fi fost.



 
13. Atenție la costurile ascunse de la zborurile low cost


Zborurile low cost sunt mai ieftine, că doar așa le spune și numele. Ce omitem de multe ori când rezervăm cu un low cost este faptul că zborul este mai ieftin, nu serviciile lui. Așadar, înainte de a selecta și a plăti, gândește-te cât de importante sunt pentru tine lucrurile pe care nu le ai incluse la un low cost și pe care, dacă le plătești separat, posibil să iasă un preț mai mare decât cu o companie de linie – bagajul de cală, suplimentul de la bagajul de mână, locul în avion, mesele, băuturile, precum și faptul că low cost-urile aterizează pe cele mai îndepărtate aeroporturi de oraș și că vei plăti foarte mult pentru un shuttle sau un taxi până în centrul orașului.


Plus de asta, deși nu este o regulă, din păcate este o situație tot și tot mai frecventă – ia în calcul ce vor presupune pentru tine întârzierile sau chiar anularea unui zbor. Deși am călătorit mult cu WizzAir și RyanAir, realitate de acum este cea care este – sute de zboruri amânate și anulate săptămânal, cazări pierdute, mașini închiriate și achitate degeaba, precum și o muncă susținută de a obține o despăgubire care, probabil, e departe de a-ți acoperi dauna.


Privește și aceste situații (foarte probabile) ca pe niște costuri ascunse și pregătește-te pentru ele, atât cât poți tu – caută să rezervi tot ce poți fără a plăti în avans, alege opțiuni flexibile, asigură-te că ai minim 3 ore între zboruri pentru a fi eligibil pentru despăgubire, fă-ți o asigurare de călătorie, iar dacă mergi undeva pentru un anume eveniment asigură-te că îți lași un buffer de o zi, două înainte și după, în cazul unor eventuale amânări ale zborului.


În Georgia, cu WizzAir. Am zburat de multe ori cu companiile low cost și am profitat de multe oferte incredibile, dar calitatea serviciilor a scăzut atât de mult, iar riscurile au crescut atât de tare încât e bine să te gândești de mai multe ori înainte să rezervi o vacanță cu ele.


 
14. Verifică prețul în diverse monede


În cazul în care moneda cu care plătești este una de circulație internațională și bine cotată, posibil ca prețul pe care îl vei plăti să fie mai mare. Nu este un caz general valabil, dar nici de neglijat. Dacă vorbim de sume mari de bani, merită să faci niște încercări cu ajutorul unui convertor de valută, precum XE sau oricare altul. Caută exact același zbor și schimbă moneda. Desigur, alege doar monede în care vei putea plăti.


Îți voi da un exemplu concret. Eu am cumpărat zborurile spre Mexic anul trecut cu ajutorul motorului Momondo, unde am plata în euro. Cât eram acolo, fiind în plină pandemie, ne-au anulat zborul de retur și ne-au oferit din oficiu, fără extra costuri dar și fără extra precauții altul. Care a fost problema. Problemele, de fapt. Prima este că ne-au oferit un zbor care nu mai avea escala în Mexico City, ci în Atlanta. Cum cred că bine știi și tu, fără viză de SUA nu poți intra nici într-un aeroport de-al lor, nici măcar pentru tranzit. Așadar am sunat la Air France să le explic că am nevoie de alt zbor. Sigur zic ei, schimbăm, dar – și aici intervine problema numărul doi – doar prima schimbare a fost gratuită, dacă depășiți plătiți extra. Să mori, nu alta, când prima și singura schimbare a fost o prostie din partea lor. Căutând variantele pe care le aveam, atât eu cât și prietena mea, una vedea prețurile în euro și cealaltă în pesos mexicani. Prețul în pesos era mai mic.


Mare atenție, dacă faci acest lucru, la tipul de card cu care plătești. Este posibil fie să nu se poată face plata într-o anumită monedă, fie conversia să fie foarte costisitoare. Eu folosesc mereu cardul de la Revolut, care face minuni gratis în toate valutele lumii.



 
15. Caută zborurile pe persoană, nu pe grup


Dacă mergeți un grup de 5 persoane în vacanță, nu căuta cele mai bune variante pentru grup, ci întotdeauna caută individual. În cazul în care nu ai vreo constrângere să faci altfel – spre exemplu ai un card WizzAir pentru 5 persoane, deci nu ai de ales decât să cumperi biletele bulk (chiar, serios, tu încă mai ai curaj să zbori cu WizzAir?!), este posibil să găsești bilete mai ieftine dacă alegi să cumperi individual. Motivele sunt nenumărate și majoritatea se datorează încercării companiilor aeriene de a te face să plătești cel mai mare preț.


Deși, aparent, un avion are 2 clase – business și economy – nu este chiar așa. Clasa economy este împărțită în mai multe subcategorii, dintre care cea mai ieftină având cele mai puține locuri (motivul cel mai simplu și mai la îndemână de înțeles de ce primele locuri sunt mai ieftine și apoi se tot scumpesc – pentru că se epuizează cele ieftine). De regulă, la rezervările de grup, locurile se asignează automat dintre cele economy superioare. Dacă, spre exemplu, primele 2 bilete ar costa 200 de Euro, următoarele două 250 și al treilea 300, toate vor avea prețul de 300. Nu este o regulă, dar în niciun caz nu este o excepție. Poți face o încercare. De la 3 persoane în sus eu de mai multe ori m-am aflat în această situație, în primul rând cu companiile low cost, dar și cu cele de linie.


Verifică prețul la bilete și individual


 
16. Fii spontan!


Nu ți se va (mai) întâmpla adesea, dar dacă vezi o ofetă cu 5-10 Euro către o destinație interesantă, nu mai bine o iei pe loc decât să te gândești de 2 ori? Dacă decizi să nu mergi, pierzi bani de un mic și o bere în oraș, mai bine pentru tine, oricum. Dacă decizi să mergi, păi nu o să te bați pe umăr și o să te îmbrățișezi o perioadă de acum în colo? Nu spune nimeni să lași constant totul baltă și să fugi în lume, dar păcat să nu încerci de 2-3 ori, nu-i așa? Călătoriile în locuri noi pot avea o serie de efecte benefice pentru sănătatea mentală și fizică pe care niciun alt medicament nu îl va avea vreodată. Dacă nu mă crezi pe cuvânt, te invit să citești acest articol.


Am prins o ofertă bună spre Franța, și am fugit! Uneori te poate costa mai mult să te gândești, decât să cumperi


 
17. Folosește carduri de credit de călătorie, pentru a zbura gratis


De când am venit în America de Sud am întâlnit câteva persoane (cu precădere din Australia și USA), care călătoreau pe gratis, cu bilete de avion cumpărate exclusiv pe punctele bonus pe care le aveau pe cardurile de credit. Recunosc, eu nu am folosit niciodatdă un card de credit, deci nu am beneficiat de acest avantaj.


Totuși, răsfoind internetul, înțeleg că există numeroase moduri de a face asta, că poți primi din start mile la deschiderea cardului, care se înmulțesc când faci cumpărături cu el, posibilități de cashback, acoperire mai mare în caz de amânare/ anulare a zborului, precum și acces la diverse lounge-uri aeroportuare din lume. În cazul în care ai deja un card de credit, poți întreba direct furnizorul ce beneficii ai. Dacă te gândești să îți deschizi unul, aici poți vedea o listă cu cele mai bune carduri de credit pentru călătorii din România, cu avantaje și dezavantaje.



 
18. Înscrie-te într-un program de frequent traveller


În strânsă legătură cu punctul anterior este înscrierea (în mod gratuit) într-un program de frequent travelling, precum este Miles & More. Cu cât zbori mai mult, cu atât strângi mai multe puncte pe care le poți folosi apoi să ai gratuitate la zboruri, reduceri, cashback sau upgrades în avion. Ideal este să alegi un program în care activează operatori de zbor pe care îi folosești frecvent. Vorba aceea „nu-ți pune toate ouăle într-un coș” nu mai e valabilă aici, ba da, pune cât mai multe și cât mai dese.


Practic tu nu faci nimic activ și nici nu ai un cost pentru asta. Pur și simplu te înscrii când rezervi un bilet de avion (majoritatea companiilor au pasul ăsta undeva intermediar între trecerea datelor și plată, unde te întreabă dacă ești membru sau dacă vrei să devii) și la fiecare zbor punctele de adaugă fără ca tu să fii nevoit să mai faci ceva. Dacă nu se adună suficiente sau nu ajungi să le folosești, ai pierdut câteva secunde din viață pentru înscriere. Dar dacă se adună?! 🙂


Miles & More aste liderul european al acestor programe de fidelizare, însă alegerea celui potrivit pentru tine ține de companiile aeriene cu care zbori cel mai frecvent



 
19. Urmărește Error Fares – se întâmplă rar, dar și când se întâmplă!


Îți amintești când Emag a făcut o nefăcută și a pus la vânzare câteva sute bune televizoare smart cu bani de-o înghețată la cornet? S-a întâmplat, au greșit, s-au păcălit, iar alții au câștigat, că televizorul odată ajuns în casa omului sau OLX, a fost bun ajuns. Greșeli de felul acesta se întâmplă și la case mai mari, important nu e cine greșește, ci cine e suficient de perspicace să știe unde să găsească greșelile astea și să le transforme într-un câștig.


Error Fares înseamnă exact ce pare – tarife greșite, eronate. O cifră în minus la prețul real al zborului, adăugarea unor bagaje fără costul extra pentru ele, omiterea taxelor de aeroport, scăpări ale agenților virtuali, greșeli la conversia valutară, erori ale sistemului, care îți permite să rezervi un loc la clasa business cu prețul pentru clasa economy dar și (mai ales) erori umane la introducerea manuală a datelor.


Există câteva platforme care acționează ca OTA, doar că pentru astfel de erori. Cele mai cunoscute sunt:

1. Going

2. Dollar Flight Club

3. Secret Flying


În rest, ca la Emag – eroare poate dura câteva minute sau câteva ore, ori chiar zile. După achiziție poți rămâne în posesia biletului norocos sau, în cel mai rău caz, poate fi anulat cu full refund. În cazul în care găsești un astfel de zbor și îl dorești, recomandabil este să verifici foarte rapid dacă scrie ceva despre asta în politica de anulare de pe site-ul companiei și să rezervi rapid. În niciun caz nu suna sau nu rezerva telefonic. De asemenea, nu te pripi cu planurile, nu rezerva cazări fără anulare și mașină pentru că riscul de a-ți fi anulat zborul există. Cu toate acestea, studiile spun că majoritatea companiilor nu vor face asta din rațiuni de marketing și PR, deci ai șanse mari să pleci într-o vacanță la care nici nu visai, cu bani pe care nici nu a trebuit să îi ai.


Dollar Flight - atât de simplu!
Going este lider mondial pentru astfel de căutări
Din newsletter-ul de astăzi de la Secret Flying, error fare spre South Africa, din Stockholm


 
20. Hidden City Ticketing


Similar punctului anterior, nici acesta nu e un mod foarte ortodox de a face lucrurile, dar merită încercat dacă salvează sume mari de bani, nu-i așa? Hidden City Ticketing se referă la momentul în care rezervi un zbor cu escală, dar punctul de interes pentru tine este escala, iar nu destinația finală. Are sens? Să exemplific.


Când eram cu Joy în Columbia analizam unde să merg mai departe, dacă în Panama sau Guatemala. Un zbor Columbia-Panama în perioada dorită de mine era în jur de 400 Eur, un zbor Columbia-Guatemala cu escală în Panama era 300. În exemplul de față, pentru mine era mai ieftin să ajung în Panama ca pas intermediar spre Guatemala. În mod evident treaba asta nu e tocmai corectă și deloc dorită de companii.


Poți face astfel de simulări de preț chiar tu, folosind motoarele de căutare de la punctul 1, sau poți folosi site-ul Skiplagged, care, după cum îi spune și numele, exact asta te ajută să faci – să skip a leg din călătoria ta. Cum spuneam, dacă merită din punct de vedere financiar să o faci, trebuie să iei în calcul niște aspecte – nu poți rezerva dus-întors, deoarece compania îți va anula zborul de retur. Și oricum, nici sens nu are, pentru că tu nu vei fi în destinația finală. Nu poți călători cu bagaj de cală pentru că sunt șanse ca el să ajungă la următoarea destinație, iar tu să rămâi la cea intermediară.


Nu este neapărat o regulă, când am pierdut avionul de legătură dintre Paris și Rio cu Joy, compania mi-a scos și bagajul și am putut ieși din aeroport cu el. Până la urmă skipping a leg e ca și când ai pierdut conexiunea, nu-i așa? 😉 Deci, dacă îți este benefic, poți încerca această practică însă, atenție, deși nu poți fi amendat sau nu poți avea alte probleme, în cazul în care faci asta repetat și compania își dă seama, sunt șanse maxime să fii banat pe zborurile cu ei.


Skiplagged îți oferă alternative, dar poți face căutările tale direct pe motoare. Atenție la dezavantaje, totuși!


Dragă călător descurcăreț,


Din păcate sau din fericire nu există nici scurtături și nici soluții magice pentru a găsi bilete de avion accesibile, ci doar extra muncă și documentare din partea ta, precum și un strop de noroc. Renunță să cauți bilete marțea sau la 12 noaptea, ori să deschizi 300 de ferestre incognito. Prețurile nu cresc pentru că tu tot cauți să vezi dacă acel bilet s-a ieftinit și compania te spionează din umbră, ci pentru că alții, înaintea ta, le cumpără pe alea ieftine pe care tu doar le privești. Nu uita, clasa economy e o clasă cu multe alte subclase.


Nu mai face pronosticuri pe baza a ceea ce ai auzit tu pe la prieteni,un cutare zbor cam atât șitam eu că e..., fă-ți pronosticurile pe baza datelor foarte clare și acurate furnizate de Google Flights.


Învață să nu mai calculezi costul unui zbor strict din prisma prețului zborului în sine, ia în calcul și celelalte variabile care vin obligatoriu la pachet cu zborul. Degeaba iei cel mai ieftin zbor pe un aeroport din afara orașului și ajungi noaptea, nu mai sunt autobuze și trebuie să iei un taxi pe care plătești de câteva ori mai mult decât pe zborul ieftin.


Nu mai aștepta ca zborurile să fie cât au fost înainte de pandemie, dă o fugă rapid prin supermarket cât aștepți să se ieftinească biletul și vezi acolo, ce mai costă cât înainte de pandemie? Adaptează-te realității de acum și în baza ei folosește cât de multe dintre sugestiile de mai sus pentru a găsi bilete accesibile și pentru a economi. Se poate, chiar se poate, asta îți promit. 🙂


Cu drag,

Un călător descurcăreț, de voie, de nevoie

 


Dacă ai ajuns cu lectura până aici și ți-a făcut plăcere, ai găsit ceva interesant sau ți-a oferit câteva idei utile despre cum ai putea să economisești bani în călătoriile tale viitoare îmi poți face cinste cu o bere. Dacă doar ai scrollat până aici plictisit/ă de conținutul total neinteresant, îmi poți face cinste cu un bax de bere, ca să am inspirație mai bună pentru următorul articol. 


Buy Me A Coffee

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗


5 thoughts on “Cum găsim cele mai ieftine bilete de avion?

  1. Aveți grija cu punctul 20. Este o practica ilegala si in caz ca va prinde primiți Interdicție câțiva ani la respectiva companie.

  2. Super interesant articolul si de mare interes pentru mine <3
    Nu stiam de ultimele 3 puncte, chiar acum studiez site-urile anexate in articol.
    Sincer, eu am zburat cu Wizz anul acesta de foarte multe ori si nu am avut nicio problema, in afara unor mici intarzieri. Intr-adevar sunt calatorul care prefera sa vada orasele europene in extrasezon, cu bani foarte putini si turisti mai putini decat in plina vara 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
HAIHUI cu Swit Rocs
Blog de călătorii, trasee montane, parteneriate de promovare și creare de conținut. Toate experiențele și fotografiile sunt personale.
Acest blog NU este un ghid turistic cu pași exacți de urmat, sfaturi și ture organizate.
Contact
SC Swit Rocs Stories SRL
Instagram
Social Media

Termeni și condiții

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗