Dragă călător descurcăreț,
Dacă îți mai amintești, îți povesteam cu ceva timp în urmă, în acest articol, cum dragostea mea pentru călătorit a încolțit și a început să găsească soluții accesibile pentru asta, odată cu școala de vară la care am participat în 2009 în China, la Beijing Language and Culture University. A fost o experiență unică, ce mi-a rămas în suflet de parcă a fost ieri. Nu mică mi-a fost fericirea când, anul trecut, pe vremea asta, am fost invitată în Elveția, la International Summer School on Sustenability din orașul Rapperswil-Jona, pentru a susține 2 discursuri, unul despre călătorii sustenabile și altul care să le ofere un mic ghidaj studenților, pentru a-și susține prezentarea de la finele școlii de vară. Și ce tare mi-a plăcut senzația de coincidență fericită pe care mi-a dat-o faptul că Școala de Vară din China a început pe 24 iulie 2009, și tot pe 24 iulie urma să ajung la Școala de Vară din Elveția.
Și cum, cred eu, dacă e de 2 ori, se poate numi coincidență, dar a 3-a oară e noroc divin, anul acesta am fost invitată din nou să susțin un discurs la Școala de Vară din Brașov, tot pe data de 24 iulie. O voi face on-line, de la distanță, de undeva (nici nu știu încă de unde) din America de Sud, cu asistenta Joy de-a dreapta mea. Și știi ce e grozav? Că ziua discursului meu va fi, exact, ai ghicit, tot 24 iulie. Voi lăsa la finalul articolului link-ul de acces, în cazul în care vei avea dorința să mă auzi. Voi vorbi, de această dată, despre destinații sustenabile din America Centrală și de Sud.
Ei bine, și ce moment mai bun, mi-am spus, să îți povestesc despre cât de minunată a fost experiența mea în Elveția anul trecut, decât acesta?!
Articolul acesta va fi ușor diferit față de cele cu care ești obișnuit pe blogul meu și asta deoarece va fi mai puțin un jurmal de călătorie și mai mult un mic ghid cu ajutorul căruia poți să te organizezi în 10 zile astfel încât să vezi câteva locații cheie din Elveția, dar și să vizitezi alte 5 țări. Deci 6 țări, în 10 zile, toate cu basecamp în același oraș din Elveția. Eu am ales orășelul Rapperswil-Jona, deoarece acolo a avut loc școala de vară, dar poți alege foarte bine și Zurich, aflat la 40 minute distanță, locul în care, de altfel, am aterizat și eu.
Mi-am imaginat mereu că Elveția este o țară frumoasă, dar, de fapt, habar nu aveam CÂT de frumoasă și de ofertantă. Deși am vizitat aproape 30 de țări din Europa, Elveția m-a cucerit ca niciuna alta cu natura sa fără de pereche – munți scoși din cărțile copilăriei, râuri și lacuri, orășele de poveste, un sistem de educație cu mult bun simț, oamenii, infrastructura, diversitatea culturală, interesul pentru un stil de viață sustenabil, sistemul politic de încredere, liniștea, conexiunea, toate mi-au dat sentimentul că Elveția este țara în care aș putea trăi. Și este a doua oară în viață când am avut sentimentul acesta.
Ah, și, desigur, în Elveția ai șansa de a fotografia și lua la pas cel mai fotografiat munte din lume, Matterhorn.
Pe de-o parte mi-aș fi dorit să petrec toate cele 10 zile în Elveția, pe de alta, mi s-a părut o provocare interesantă să încerc să ajung și în câteva dintre țările învecinate. Din fericire, Rapperswil-Jona este chiar un nucleu ideal pentru asta. De aici (sau din Zurich) poți ajunge în toate colțurile lveției în maxim 4 ore și, cam tot în același timp, poți ajunge și în cele 5 țări cu care se învecinează.
Pentru transportul intern (care s-a dovedit util și pentru alte 2 țări), am achiziționat un Swiss Travel Pass pentru 15 zile, care oferă acces la toate mijloacele de transport, dar nu pe toate destinațiile. Deși inițial mi s-a părut extrem de scump, apoi, când am văzut prețurile pentru câte un drum cu autobuz/ tren/ barcă etc., am realizat că a meritat achiziția. Totuși, dacă și tu dorești să păstrezi bugetul cât mai jos, recomand să studiezi cu mare atenție ce intră și ce nu intră în gratuitatea pass-ului, uneori informațiile pot fi confuze. Eu am ales să iau extra pe lângă pass doar o călătorie cu barca pe sub Cascada Rhinului și un tren scenic spre Matterhorn. Ambele au meritat din plin!
Așadar, în cele ce urmează voi descrie cum poți petrece 10 zile în Elveția cu bază în Rapperswil sau Zurich și să le împarți în 5 zile de vizitat câteva dintre cele mai spectaculoase locuri din țară și în 5 zile de vizitat țările învecinate. Toate călătoriile sunt de o zi, voi menționa, în fiecare caz, timpul petrecut pe mijloace de transport până acolo și înapoi și timpul petrecut de mine în fiecare locație. Infrastructura Elveției este absolut demențială, astfel că timpul indicat de Google maps cu mașina între puncte este, aproximativ, și timpul petrecut pe mijloace de transport în comun.
5 excursii de o zi în Elveția, cu plecare din Rapperswil-Jona
Ziua 1 – Luzern și Muntele Rigi
Ziua 2 – Interlaken și sătucele din împrejurimi
Ziua 3 – Cascada Rinului și orășelul Stein am Rhein
Ziua 4 – Zermatt și Matterhorn
Ziua 5 – Rapperswil-Jona
5 excursii de o zi în afara Elveției, cu plecare din Rapperswil-Jona
Ziua 6 – Liechtenstein, Vaduz
Ziua 7 – Franța, Colmar
Ziua 8 – Italia, Lacul Como
Ziua 9 – Germania, München
Day 10 – Austria, Innsbruck
Ziua 1 – Luzern și Muntele Rigi
Timp petrecut pe drum: 1 oră (pe fiecare sens)
Timp petrecut în Luzern: 3 ore
Timp petrecut pe Muntele Rigi: 7 ore + 1 oră barca și telecabina
Deși nu sunt mare fan orașe și caut să fug cât mai repede de ele în natură, Luzern chiar este un orășel simpatic, care merită măcar câteva ore, câteva fotografii și câteva gânduri bune. Iată, printre altele, de ce:
- Luzern este considerat a fi inima Elveției;
- Are o poziție superbă: între Munții Rigi și Pilatus, pe malul lacului Luzern;
- Chapel Bridge, simbolul orașului, este cel mai vechi pod acoperit din Europa și cel mai vechi pod cu grindă din lume;
- Orașul este înțesat de biserici, castele, muzee și fațade pictate astfel că, dacă ești genul de persoană căreia îi face plăcere să descopere un oraș în felul acesta, înseamnă că ești în locul potrivit;
- Se pot face mini-croaziere pe lac, cu opriri în diverse sătuce montane;
- Numeroase trasee de drumeție de o zi încep chiar din oraș, iar altele din proximitatea lui, fiind la o scurtă călătorie cu trenul panoramic distanță.
Recunosc, deși inițial parcă nici nu luam în calcul să fac o oprire în Luzern înainte să urc pe Muntele Rigi, mi s-a părut că cele 3 ore alocate au trecut extrem de repede și mi-aș fi dorit să am o zi întreagă la dispoziție să îl iau la pas.
Din Luzern am luat un vapor spre Vitznau și apoi o telecabină până pe vârful Muntelui Rigi, supranumit Regina Munților. După o plimbare cu priveliști spectaculoase am ales să fac un traseu de 3 ore, numit Panoramic Trail, care coboară pe partea cealaltă a muntelui, de unde am luat un funicular și apoi un alt tren care m-a dus înapoi în Rapperswil. Nefiind corespunzător echipată, am ales varianta aceasta, dar există numeroase altele, în funcție de preferințe, timpul pe care îl ai la dispoziție, echipament și disponibilitatea de a combina mersul pe jos cu anumite mijloace de transport. Pentru a nu face o cheltuială extra, am ales să mă folosesc exclusiv de mijloacele de transport incluse în pass-ul turistic pe care l-am menționat mai sus.
Indiferent ce variantă alegi, Regina Munților este o destinație care merită din plin!
Iată doar câteva motive:
- Sunt peste 120 km de trasee montane pe Muntele Rigi;
- Poți alege să urci pe vârf cu primul tren cu roți zimțate din Europa, funcțional încă din 1871. Priveliștile din el sunt uimitoare! Alternativ, poți alege să urci cu un astfel de tren pe muntele învecinat, Muntele Pilatus. Dacă cel de pe Rigi este cel mai vechi din Europa, cel de pe Pilatus este cel mai abrupt (panta fiind de aproape 50 de grade);
- Cel mai înalt vârf este Rigi Kulm și are 1.798 metri;
- Hotelul Rigi Kulm pe care îl vei întâlni pe vârf este prima cabană montană deschisă publicului din întreaga Elveție și este operațional încă din 1816;
- Există 9 trasee diferite de telecabină/ tren/ funicular doar de aici;
- Flora este una foarte bogată, există 37 de specii de orhidee care cresc pe acest munte;
- De pe vârf poți vedea 13 lacuri și 24 cantoane silvice;
- În zilele senine, poți vedea chiar și Franța și Germania de pe vârf;
- Oricine se poate bucura de priveliștile de pe Muntele Rigi, inclusiv copiii, persoanele vârstnice sau cu dizabilități și există activități potrivite pentru fiecare dintre ei.
Ziua a fost una plină și extrem de frumoasă. În mod cert, 2 zile ar fi fost ideale, una doar pentru orașul Luzern și, eventual, o croazieră și alta doar pentru trasee pe Muntele Rigi. Așadar, dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți lua în considerare și varianta aceasta.
Ziua 2 – Interlaken și sătucele montane din jurul lui
Timp petrecut pe drum: 2-3 ore (pe fiecare sens)
Timp petrecut prin sătuce: 8 ore
Interlaken este raiul sătucelor montane, nu e de mirare că minunata Heidi a copilăriei noastre nu se mai dădea plecată din căsuța bunicului, de pe pajiștile din împrejurimi. Cred că Interlaken este sursa tuturor imaginilor idilice cu căbănuțe izolate, munți, flori, lacuri și perfecțiune naturală pe care le vedem la televizor și pe internet. Mai mult decât atât, odată ce ajungi acolo, nu poți greși prea mult, indiferent în ce direcție alegi să mergi... Vremea nu părea a fi grozavă în ziua în care am fost eu însă, nici măcar asta nu a reușit să știrbească din frumusețea locului. Există numeroase trasee montane care pornesc din Interlaken dintre care, probabil, cel mai cunoscut este cel din zona Grindelwald.
Eu am ales să încep cu Lauterbrunnen, de unde am luat un tren scenic spre Gimmelwald. De acolo, am ales un traseu de hike până în Murren și înapoi, de unde am urcat apoi până la Allmendhubel și de acolo am parcurs un traseu destul de lung, pe cealaltă parte a muntelui, până jos, la punctul de start, în Lauterbrunnen. Am făcut alegerile acestea din dorința de a vedea mai multe zone dar și de a mă folosi doar de beneficiile incluse în pass-ul de transport.
În mod cert, Interlaken este un loc în care poți petrece lejer 6-7 zile, fără să te plictisești. Iată de ce:
- Poți lua trenul până la Jungfraujoch, cea mai înaltă stație de cale ferată din Europa;
- Poți face croaziere pe cele mai scenice lacuri din Elveția;
- Poți vizita Cascadele Trummelbach, care sunt săpate chiar în interiorul muntelui. Cascadele transportă până la 20.000 litri de apă pe secundă, atunci când sunt la potențial maxim;
- Te poți da cu parapanta, pentru a vedea toate aceste minunății de sus sau poți face bungee-jumping;
- Poți face o plimbare cu faimosul Brienzer-Rothorn Railway, o locomotivă cu abur care operează din 1892, și ale cărei vagoane roșii transportă oameni pe peste 693 vârfuri montane;
- Interlaken este considerat a fi raiul sporturilor de iarnă din Elveția;
- Dacă dorești doar să faci niște plimbări relaxate prin împrejurimi, poți alege doar să mergi dintr-un sătuc în altul cu mijloace de transport montane. Pe cuvânt îți spun orice ai alege să faci în Interlaken, vei alege grozav!
Ziua 3 – Cascada Rhinului și orășelul Stein am Rhein
Timp petrecut pe drum: 1 oră (pe fiecare sens)
Timp petrecut la cascadă: 5 ore
Timp petrecut în Stein am Rhein: 4 ore (+ 30 minute de la cascadă)
Nici nu am cuvinte să descriu cât de mult mi-a plăcut ziua petrecută la Cascada Rhinului!
- Cascada Rhinului este cea mai mare cascadă din Europa, cu o înălțime de 23 metri și o lățime de 150;
- Cea mai mare abudență de apă înregistrată vreodată a fost de 1.250 metri cubi pe secundă;
- În timpul verii produce aproximativ 600.000 litri de apă pe secundă;
- Este înconjurată de 2 superbe castele cu istorie;
- În mijlocul apei există o rocă, foarte scenică în fotografii, Rheinfallfelsen, pe care se poate urca, dacă alegi o anume plimbare cu barca pe Rin;
- Dintre aceste tipuri de excursii cu barca, eu am ales-o pe cea care m-a dus cel mai aproape de cascadă și sub cascadă. A fost genială!;
- Cascada poate fi vizitată de pe 2 platforme diferite, conectate de un pod. Priveliștile sunt foarte diferite, recomand cu tărie ambele experiențe. Totuși, dacă ar trebui musai să aleg, vederea cea mai frumoasă este de pe platforma care duce la castelul principal.
La mai puțin de 30 de minute cu trenul de cascada Rhinului se află acest orășel absolut splendid, considerat a fi cel mai pitoresc din Elveția – Stein am Rhein. Nu pot garanta că acest lucru este adevărat, ce pot spune cu certitudine, însă, este că eu altul mai minunat în Elveția nu am văzut.
- Stein am Rhein este faimos pentru clădirile pictate în totalitate și cu numeroase detalii din centrul vechi, precum și pentru căsuțele din bârne;
- Castelul Hohenklingen, de sus din deal, accesibil cu mașina sau la finalul unei drumeții susținute oferă priveliști incredibile asupra orașului;
- Este poziționat pe bancul Rinului deci, într-un fel, te aștepți să fie splendid, precum cascada;
- În 1927, Stein am Rhein a primit Premiul Wakker din partea Asociației pentru Protecția Partrimoniului Elveției: „Probabil că nicăieri în Elveția și poate nici în Europa nu poți găsi atât de multe clădiri extraordinare, într-un spațiu atât de mic”. Subscriu!
- Pe oriunde de plimbi, ai senzația că ești într-un muzeu în aer liber.
Ziua 4 – Zermatt și Gornegrat-Matterhorn
Timp petrecut pe drum: 4 ore (pe fiecare sens)
Timp petrecut pe traseu: 8 ore (+ 30 minute trenul scenic până pe Gornegrat)
Deși a fost cea mai obositoare dintre zile, în mod cert a fost și cea mai spectaculoasă! Zermatt, căminul mărețului Matterhorn, cel mai fotografiat munte din lume, a fost deliciul suprem al acestei călătorii. Similar lui Interlaken, există numeroase posibilități și trasee din care să alegi și, cred, este imposibil să dai greș. Deși nu era inclus în pass-ul de transport, nu am reușit să rezist tentației și am luat un trec scenic spre Gornegrat, de unde am parcurs un lung traseu de coborâre, cu minunatul Matterhorn în permanență în fața mea. Este splendidă Elveția cu totul, dar Elveția vegheată de Matterhorn este incredibilă! Chiar și orele (multe...) petrecute pe tren au fost fabuloase, cel puțin 3 ore din 4 nu am putut să îmi clintesc privirea de pe geam. Așadar, și dacă nu ești fan drumeții, poți face o excursie spre Matterhorn care să nu te solicite deloc și care să îți ofere acces la cele mai fabuloase priveliști.
Așadar, în orice fel îți face plăcere să îți petreci timpul, Zermatt ar trebui să fie în topul listei tale de neratat în Elveția.
Iată câteva motive:
- Zermatt este cea mai înaltă și extinsă zonă de ski din lume, cu funcționare garantată 365 de zile pe an;
- Majoritatea vârfurilor montane de peste 4.000 metri din Elveția sunt localizate în și în jurul Zermatului;
- Matterhorn Glacier Paradise este cea mai înaltă stație de telecabină din Europa – 3.883 metri peste nivelul mării;
- Tot în Zermatt se află cel mai lung pod suspendat pedestru din lume;
- Matterhorn înseamnă „vârful dintre pajiști”, ce frumos, nu-i așa?;
- Muntele este emblema ciocolatei Toblerone încă din 1960;
- Cel mai mare iglu construit vreodată a fost așezat la poalele Matterhorn-ului;
- Deși este al 12-lea pisc montan ca înălțime din Europa, este unul dintre cele mai periculoase și mai greu de cucerit.
Ziua 5 – Rapperswil-Jona
Timp petrecut: toată ziua
Rapperswil-Jona, orașul în care am avut baza cele 10 zile este supranumit orașul elvețian al trandafirilor. Deși, inițial, aveam un alt plan pentru această zi, mi-am amintit de câte ori mi s-a întâmplat să mă aflu într-o zonă mai puțin turistică și să mă bucur că nu am ales să trec peste ea. Și bine am făcut și de astă dată deoarece, deși am petrecut mai multe zile în campusul Universității OST la care am fost invitată, nu apucasem să văd nimic mai mult din oraș.
Rapperswil se află la finalul superior al lacului Zurich și are de toate – priveliști minunate, viață culturală și socială, opțiuni sportive variate, natură cât cuprinde și un aer mediteraneean aparte. Cu toate că nu este atât de cunoscut precum alte destinații din Elveția, se poate dovedi o alternatiă grozavă dacă îți dorești să te îndepărtezi puțin de aglomerația orașelor principale, mai ales în plin sezon turistic.
Iată câteva lucuri interesante:
- Rapperswil-Jona este de fapt un oraș rezultat din contopirea altor 2 – Raperswil și Jona;
- Poți traversa tot râul Zurich pe un pod luuung de lemn, cel mai lung pod din Elveția, care unește orașul Raperswil de Hurden. Plimbarea este foarte frumoasă și durează cam 30 minute pe sens;
- Poți ajunge rapid în Zurich, cu vaporul;
- Numeroase trasee montane încep chiar din oraș. Am făcut și eu unul, alături de studenții de la școala de vară;
- Poți petrece lejer câteva ore în castelul de pe deal;
- Rapperswill-Jona este orașul trandafirilor, simbol prezent chiar și pe emblemă, astfel că există numeroase grădini publice, cu acces gratuit, pline de trandafiri.
Totuși, dacă ar fi să trag linie sub ce mi-a plăcut mie cel și cel mai mult în Rapperswil-Jona, acel lucru ar fi starea și energia pe care mi-a dat-o campusul Universității OST. Poate e dor, poate e nostalgie, dar m-a dus în urmă cu ani mulți, la anii de școală, precum și la experiența de neegalat de la Beijing Language and Culture University. În plus, amplasarea campusului fix pe malul râului, este imbatabilă!
Ziua 6 – Liechtenstein, Vaduz
Timp petrecut pe drum: 1 oră (pe fiecare sens)
Ei bine, Liechtenstein chiar este o țărișoară interesantă de vizitat!
Iată doar câteva motive:
- Liechtenstein este a 4-a cea mai mică țară din Europa și a 6-a cea mai mică din lume;
- Este locuită de aproximativ 38.000 persoane;
- Trist, dar adevărat, este a doua cea mai puțin vizitată țară din întreaga lume;
- Nu are aeroport și nici cale ferată;
- Este ultima țară din Europa care a oferit drept de vot femeilor, în urmă cu mai puțin de 40 de ani;
- Este capitala dinților falși;
- În 2001, prințul a vrut să vândă țara lui Bill Gates;
- În 2011, țara a fost pusă spre închiriere pe Airbnb. Pentru suma de 70.000 dolari pe zi, oricine putea închiria țara. Acest lucru includea spații de cazare pentru 150 de persoane, posibilitatea de a redenumi temporar numele străzilor, oferirea unei monede temporare la alegerea chiriașului, o ceremonie oficială în care se înmânau cheile principatului, precum și o degustare de vin pe domeniile Prințului;
- Liechtenstein este singura țară din lume al cărei teritoriu este 100% în regiunea alpină;
- Liechtenstein are zero datorii naționale;
- Liechtenstein nu mai are armată din 1868;
- Rata de șomaj este aproape nulă;
- Taxele și impozitele sunt printre cele mai mici din lume. Rezidenții nu plătesc impozite pentru dividente, venituri etc.;
- Capitala este Vaduz, al doilea oraș ca mărime și locul în care sunt făcute fotografiile de mai jos.
Timp petrecut pe drum: 2-3 ore (pe fiecare sens)
Ziua 7 – Franța, Colmar
Orășelul ăsta tip carte poștală m-a cucerit de-a dreptul! Deși este mult mai vizitat în timpul sezonului rece, datorită piețelor de Crăciun și a decorațiunilor, cred că vara este cu nimic mai prejos. Eu, una, am savurat din plin ziua petrecută acolo!
- Colmar este pur și simplu adorabil. Nu cred să existe altă cale de a-l descrie;
- Este capitala vinului alsacian. De la sine înțeles că eu tot bere am băut..;
- Colmar este cel care a oferit americanilor Statuia Libertății și dețin și ei una foarte mare, amplasată pe un sens giratoriu, la ieșirea din oraș;
- Orașul este supranumit „mica Veneție a Franței”, datorită canalelor pitorești;
- Întregul oraș poate fi luat la picior lejer, într-o zi;
- Este înconjurat de numeroase sate frumoase, mai liniștite, astfel că poți face un tur al lor cu mașina, fie să le vizitezi ca excursii de o zi, cu bază în Colmar;
- Colmar se află la granița dintre Franța, Germania și Elveția, deci este un punct bun de start și pentru alte destinații.
Ziua 8 – Italia, Lacul Como
Timp petrecut pe drum: 3 ore (pe fiecare sens)
Lacul Como și orășelele din împrejurimi sunt definiția perfectă a expresiei italienești il dolce far niente. Oriunde privești, ești înconjurat de munți maiestuoși, ape nesfârșite și clădiri adorabile, cochete. Ador Italia în general, iar Lacul Como este în topul preferințelor mele:
- Lacul Como este cel mai popular lac din Italia;
- Este raiul pasionaților de drumeții, traseele montane din jurul lacului însumând aproximativ 250 km;
- Poți înota, pescui, naviga sau doar lenevi pe malul lacului;
- Multe personalități au avut sau au case de vacanță pe malul Lacului Como, printre care Matthew Bellamy, John Kerry, Madonna, George Clooney, Gianni Versace, Ronaldinho, Sylvester Stallone, Julian Lennon, Richard Branson, Ben Spies etc., or știi ei ceva, mă gândesc...;
- Bellagio, Varenna, Menaggio, Tremezzo sunt cele mai frumoase sătuce/ vile din jurul lacului. Accesul între ele se face cu barca. Lacul Como este un alt loc în care, cred eu, este dificil spre imposibil să dai greș, indiferent ce vei alege.
Ziua 9 – Germania, München
Timp petrecut pe drum: 3-4 ore (pe fiecare sens)
München este o idee grozavă dacă dorești să experimentezi un strop de savoare nemțească, într-o excursie de o zi din Elveția. Deși este o idee mai departe, decât celelalte destinații, este cam la aceeași distanță față de Zermatt, deci este cum nu se poate mai realizabil într-o zi lungă de vară.
- München nu este doar capitala Bavariei, ci și capitala berii, care găzduiește anual legendarul Oktoberfest;
- Originile castelului Disney se află tot aici, în faimoul castel Neuschwanstein, de lângă München;
- Nu știu dacă este de bine sau de rău, dar mie mi-a plăcut – nu există zgârie-nori în tot orașul;
- München este un oraș care abundă în istorie, de la echipa de fotbal, la trecutul întunecat, la tradițiile de Oktoberfest, la legile referitoare la puritatea berii, la Jocurile Olimpice din 1972 și multe altele;
- Cea mai veche clădire din München nu este o biserică, un palat, sau un astfel de edificiu, ci o toaletă. În timpul excavațiilor arheologice de la Marienhof, arheologii au descoperit o latrină care data din 1260;
- Găzduiește cel mai vechi cinematograf din lume;
- Berea este considerată aliment în München și Bavaria. Înțelegeți acum de ce mi-e atât de drag locul ăsta, da? Ah, și mai este un motiv!;
- Vrei, nu vrei, în München nu poți evita berea. Sunt peste 1.100 locuri care te întâmpină cu bere rece și peste 200 de grădini cu bere. Raiul iubitorilor de bere așa ca mine!
Ziua 10 – Austria, Innsbruck
Timp petrecut pe drum: 3-4 ore (pe fiecare sens)
Innsbruck poate fi un adaos nimerit la acest itinerariu, dacă dorești să iei și o gură de aer austriac. Din păcate, aceasta este singura destinație dintre cele descrise în acest articol în care nu am reușit să ajung. Încă.
- Innsbruck este situat pe râul Inn, la baza Alpilor, în zona Tyrol;
- Este obișnuit să vezi pe străzi rezidenți de toate vârstele, îmbrăcați în costume populare tiroleze, unde bărbații poartă faimoșii “ledenhosen” (pantaloni scurți de piele, cu bretele), iar femeile poartă “dindrle” (rochii în culori vii). Tirolezii sunt oameni veseli, zâmbitori, cu inimă mare;
- Ascuns în inima Alpilor, Innsbruck este o adevărată comoară alpină, recunoscută internațional pentru resorturile de ski și pentru competițiile de sporturi de iarnă;
- Este, totodată, una dintre cele mai populare resorturi turistice și balneare din Europa centrală;
- Poți face diverse drumeții sau lua o telecabină spre Innsbrucker Nordkette, parte din cel mai mare parc natural din Austria;
- Swarovski Crystal World este un loc interesant și neobișnuit care nu ar trebui să lipsească de pe lista ta, în cazul în care ajungi în Innsbruck. De pe a mea, cel puțin, nu lipsește!
Dragă călător descurcăreț,
Îmi place să cred că există un moment potrivit pentru toate. În unele călătorii simt că este mai potrivit să aloc mai mult timp unui singur loc, să mă acomodez cu el, să îl înțeleg, să îmi imaginez cum ar fi ca realitatea lui să fie realitatea mea de toate zilele. În alte călătorii simt că îmi doresc să fac și să văd cât mai multe într-un timp cât mai scurt. În Elveția le-am simțit pe ambele. Starea pe are mi-a transmis-o din prima clipă a fost aceea de stat și savurat. Totuși, cum nu este o destinație tocmai accesibilă din punct de vedere financiar, am simțit că mi-aș dori să pot experimenta cât mai mult din ea, atunci când am avut ocazia. Și mă bucur, acum, că îți pot împărtăși și ție din asta. De asemenea, mă bucur să te pot invita să îmi fi alături în scurta prezentare pe care o voi susține on-line, în cadrul aceleiași Școli de Vară de la OST, pe 24 iulie, de astă dată din orașul meu natal, Brașov. Îți las datele de acces mai jos, te rog să le salvezi dacă îți dorești să ne vedem.
International Summer School on Sustenability
Când: 24 Iulie 2023, ora 17.00 (România)
Unde: Link acces
ID Acces: 333 670 247 536 /Passcode: Zy3Vyo
Mai multe detalii despre ediția de anul trecut: aici
Cu drag,
Un alt călător descurcăreț, bucuros să împartă