Aruna Bran. Numele pe care nu ai cum să îl uiți
Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
Aruna Bran. Numele pe care nu ai cum să îl uiți
[ Pensiunea Aruna Bran, Poarta ]



Dragă om uituc,


În copilărie, bunicii obișnuiau să râdă la o glumă pe care eu nu prea o înțelegeam. Nu mă supăra, neapărat, treaba asta. Mă supără, mai degrabă, că o înțeleg atât de bine astăzi. Și gluma asta era despre despre un cuplu de oameni bătrâni care uita foarte repede, așa că au decis să meargă la un medic să se caute, că așa nu se mai putea. Și, după un timp, îi vizitează un prieten. Și cum e, zice el, v-au ajutat la ceva vizitele alea la medic? Da, cum nu?!, zice bătrânul! Ne-au vindecat complet! Acum ne amintim cu ușurință absolut orice, mai ceva ca în tinerețe. I-auzi, serios? Păi și cum a făcut? Ne-a învățat să ne amintim lucruri pe principiul analogiei, și să descoperim un cuvânt pe care nu ni-l amintim pe baza unuia pe care ni-l amintim. I-auzi, foarte înțelept și foarte simplu, fără medicamente, bravo, mă bucur pentru voi! Și cum îl cheamă pe doctorul ăsta? Nu se știe niciodată când o să am și eu nevoie de el... Bătrânul ezită puțin. Auzi, zice, cum se numește floarea aia albă, comună, cu petale albe, lunguiețe și mijloc galben? Ăăă, la narcisă te referi? Nu, nu, aia e soră-mea. Poftim? Sau de margaretă zici? Da, da, margaretă. Și bătrânul se ridică și deschide ușa la dormitor: Margareta, iubito, cum îl cheamă pe doctorul nostru cu memoria?


No, așa și eu înainte de vizita mea la cel mai recent complex de A-Frames din țară. Nu reușeam și pace să îi rețin numele, și nici nu aveam vreo Margaretă care să îmi sară în ajutor.


Aruna Bran - numele pe care îți va fi greu să îl reți și imposibil să îl uiți
Aruna Bran - numele pe care îți va fi greu să îl reții și imposibil să îl uiți


Aruna Bran nu se deschisese încă, oficial, și nu existau nici pagini de Social Media pe care să o caut, să îmi amintesc numele. Reținusem că începe și se termină cu „a” și că e un nume scurt. Parcă numai de-a naibii mă întrebau toți cunoscuții și prietenii „și unde ai zis că mergi?”. La Avuna. Nu. Aluna. Nu, nu, nu era așa simplu. Aloha. Nu, nu era așa exotic. Azuga. Nu, că nu părea frig. Afruna. Ariana. Adnana. Abrana, că e în Bran. Nu. Și uite așa am ajuns să îmi fac propria margaretă – merg la Aluna lui Miruna. Și când gândeam asta, mintea mea începea să țopăie: Aruna, Aruna, la Aruna mergi!! Și la Aruna am mers.


M-au întâmpinat Simona și Horia, un cuplu frumos, boem, călător. Un cuplu armonios cum nici nu imaginam că s-ar fi potrivit altfel în liniștea și măreția zonei în care au fost construite căsuțele. Un cuplu răbdător la vorbă, atent la omul care le vorbește, curios despre el, dar și atent la ce este în jur și la felul în care ar putea interveni ei să fie chiar și mai bine. Horia a contribuit masiv la ridicarea căsuțelor, iar Simona la a le transforma din niște simple clădiri cu design atrăgător în locuri ușor de numit acasă. Ce i-am întrebat prima dată? Ce înseamnă Aruna, bineînțeles. Ce crezi că înseamnă, m-au întrebat. Ca omul care nu a auzit de Google zic cred că e numele unui labrador. Vă rog să nu mă întrebați de ce am zis asta, așa am simțit de prima dată de când l-am auzit. Chiar am vizualizat o pajiște largă, pe care aleargă un labrador mare și frumos și pe cineva care îi aruncă o minge și strigă „Aruna, adă! La mine, Aruna! Bravo, Aruna!”. Nu ziceți și voi?


Totuși nu.

Aruna înseamnă, pare-se, tot ce am iubit eu mai mult la Aruna Bran:

  • în sanscrită înseamnă culoarea roșie a răsăritului, ceea ce am avut din plin peste Bucegi, cu reflexii roz irizante peste Crai;
  • în ebraică înseamnă munte înalt, nu e de mirare că Bucegii aproape intră peste tine în cameră, prin geamurile mari;
  • în japoneză înseamnă dragoste pentru lună, lună care așa frumos s-a ivit în fiecare seară, peste munți.


Aruna înseamnă, deci, răsărit, apus și munte. Adică liniște, iubire, culoare, libertate. Am știut atunci că am nimerit cum nu se poate mai bine și că  nu îi voi mai uite niciodată numele. Și exact așa a fost!


Soarele apare timid, dar intens, în spatele căsuței mele
Soarele apare timid, dar intens, în spatele căsuței mele
Întâi colorează frumos Bucegii...
Întâi colorează frumos Bucegii...
Și apoi aruncă reflexii rozalii peste Piatra Craiului
Și apoi aruncă reflexii rozalii peste Piatra Craiului


Sejurul meu a fost – și acum pot spune asta cu ușurință – unul plin de Aruna. Mă trezeam cu munții, mâncam și lucram alături de ei, mă duceam la somn vegheată de ei. Cele 2 căsuțe sunt astfel orientate încât pe orice geam sau ușă ai privi, cel puțin un munte îți zâmbește. Indiferent de zi sau de oră. Fiecare căsuță dispune de un living imens, cu zonă de relaxare (sau de lucru, în cazul meu), cu spațiu de servit masa cu vedere la Munții Piatra Craiului, cu o bucătărie complet utilată și dotată, toate respirând aerul curat de munte și libertatea celor 60 mp nestigheriți de lucruri inutile. Și acesta este farmecul construcțiilor  de timp scandinav – știu că ce prisosește ajunge curând nu doar să încurce, ci să diminueze din energia bună a ceea ce contează cu adevărat pentru suflet.


Aruna Bran este un complex de căsuțe în stil scandinav
Aruna Bran este un complex de căsuțe în stil scandinav
Nu poți servi masa fără să inviți și Craii
Nu poți servi masa fără să inviți și Craii
Colțul meu de lucru, cu priveliști de jur împrejur
Colțul meu de lucru, cu priveliști de jur împrejur
Și colțul de relaxare
Și colțul de relaxare
Livingul, open space cu bucătăria
Livingul, open space cu bucătăria


Cele 2 dormitoare aflate la etaj sunt și ele foarte spațioase, unul format dintr-un pat king-sized și celălalt din 2 paturi single, care comunică între ele printr-o pasarelă. Ambele etaje sunt open-space, astfel că, deși spațiul este pretabil pentru 4-6 persoane, amenajarea lui este mai degrabă potrivită pentru un cuplu cu copii.


Dormitorul principal cu vedere la ambii munți
Dormitorul principal cu vedere la ambii munți
Dormitoarele comunică între ele printr-o pasarelă
Dormitoarele comunică între ele printr-o pasarelă
Nu, nu este un tablou, este doar vederea din pat
Nu, nu este un tablou, este doar vederea din pat


Dacă ar fi un cuvânt prin care să descriu zilele petrecute la Aruna Bran, acela ar fi liniște. Liniștea aia pe care unii își petrec viața căutând-o și aceeași de care alții fug mâncând pământul. Eu am avut parte de ambele și m-am simțit norocoasă că am avut spațiu suficient să le acomodez fără să creez supărări de nicio parte. Nu știu dacă există remediu mai simplu, mai natural, mai la îndemână pentru a liniști tumultul interior și pentru a-ți regăsi echilibrul, altul decât conexiunea cu natura. Vântul care șuieră printre copaci, trilul primelor păsărele întoarse acasă, lătratul unui câine undeva, departe, picioarele goale care se afundă prin iarbă, pâlcurile de zăpadă de pe creste, primii muguri în pomi, iată medicii la care apelez cu încredere, de fiecare dată. Mai mare dragul să te îmbolnăvești, doar să ai parte de tratamentul ăsta. Iar zilele la Aruna Bran mi l-au oferit din plin.


Liniște
Momente random de liniște din zi, la Aruna Bran
Momente aleatorii de liniște din zi, la Aruna Bran


Spațiul outdoor din jurul cabanelor este foarte vast, ideal pentru diverse jocuri, un picnic sau pur și simplu relaxat la soare, cu o carte într-o mână, un pahar de bere în alta și cu o doză zdravănă de liniște în suflet. Liniștea vine, totuși, cu sacrificii, astfel că dacă îți dorești să iei masa la un restaurant sau să vizitezi diverse obiective turistice, ai de condus câteva minute și te vei găsi taman în centrul stațiunii turistice Bran, unde vei putea împlini toate aceste dorințe.


Am petrecut cât de mult timp posibil afară, pe pajiște
Am petrecut cât de mult timp posibil afară, pe pajiște
De aici am așteptat primele semne ale apusului
De aici am așteptat primele semne ale apusului
Și tot de aici am întâmpinat și răsăritul (chiar dacă el se vedea și de pe geam, din pat)
Și tot de aici am întâmpinat și răsăritul (chiar dacă el se vedea și de pe geam, din pat)


Dragă om uituc,


Uneori avem nevoie de o margaretă care, nu ai de unde știi, poate are și ea nevoie de o narcisă și tot așa, care să ne ajute să împiedicăm cât mai mult timpul să pună un zid între noi și amintirile noastre. Legăm lucrurile între ele, situațiile, contextele, oamenii și folosim toate resursele de care dispunem atunci când creierul nu ne furnizează rapid și automat amintirea pe care dorim să o accesăm. Acum, când mă uit înapoi, mi se pare amuzant că nu reușeam să rețin un nume ușor atipic, Aruna, nume pe care astăzi îl simt mai degrabă ca o melodie cântată suav la chitară, în jurul unui foc de tabără, la baza unui munte, cântec care începe la apus și nu se mai oprește până la răsărit. Așa că te înțeleg. Poate îți va fi greu să o reții la început dar, îți promit, de îndată ce îi vei trece pragul, îți va fi imposibil să o uiți. Nu știu de ce, e pur și simplu farmecul unui colț de rai, ascuns între munți, cu nume de labrador.


Cu drag,

Un om care nu va uita Aruna Bran


Locul cu nume de labrador de care îmi voi aminti mereu, cu drag!
Locul cu nume de labrador de care îmi voi aminti mereu, cu drag!

UTILE:

  • Aruna Bran se află în zona Bran-Poarta, la 3 km de centrul stațiunii Bran, la 33 km de Brașov, 145 km de Sibiu și Sighișoara și la doar 600 m de pârtia de ski Zănoaga
  • Complexul este format din 2 căsuțe de tip A-Frame, cu 2 dormitoare open-space, ideală fiecare pentru câte o familie cu copii. Puteți afla mai multe detalii pe site-ul oficial Aruna.ro
  • Fiecare căsuță se închiriază integral
  • Accesul se face în regim de self-check in
  • Mesele se servesc în regim de self-catering
  • Accesul cu mașina se face până la locație, utimele câteva sute de metri fiind pe un drum nesafaltat și în pantă, dar care, cu grijă, poate fi parcurs și de o mașină cu garda joasă
  • Cazarea nu acceptă animale de companie
  • Există numeroase activități care se pot face în zonă, de la trasee montane, la vizitarea de obiective turistice precum Castelul Bran, Cetatea Râșnov, Dino Parc, Sanctuarul de urși, Poiana Brașov sau plimbări prin sătucele supranumite Elveția României: Șimon, Șirnea, Fundata etc., deci motive suficiente să te asiguri că rezervi un sejur prelungit, pentru a avea timp să te bucuri de toate


Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗
HAIHUI cu Swit Rocs
Blog de călătorii, trasee montane, parteneriate de promovare și creare de conținut. Toate experiențele și fotografiile sunt personale.
Acest blog NU este un ghid turistic cu pași exacți de urmat, sfaturi și ture organizate.
Contact
SC Swit Rocs Stories SRL
Instagram
Social Media

Termeni și condiții

Dacă ți-a plăcut, poți împărtăși și cu prietenii tăi 🙏💗